vrijdag 16 maart 2018

Verse winterprik

We mogen ons nog maar eens klaarmaken voor een plotse verandering van het weer. Na maximum 9 graden overdag, dalen de temperaturen vanacht tot onder het vriespunt. Als je dan in de wind gaat staan, kan de gevoelstemperatuur dalen tot -14 graden. Bovendien waarschuwt het KMI voor een lichte sneeuwval en gladheid op de weg.

Hoewel we vandaag nog zachte temperaturen krijgen met maxima van 6 tot 12 graden, ziet het er minder fijn uit voor ’s nachts. Dan trekt de vrieskou opnieuw ons land binnen, zo meldt het KMI. De temperaturen duiken naar waarden tussen -4 en 0 graden, door een koude noordelijke stroming. De bewolking neemt opnieuw toe en we krijgen mogelijk al wat sneeuw vanuit Duitsland en Nederland. De wind wordt matig tot vrij krachtig, en aan zee zelfs krachtig, uit het noordoosten.

SNEEUWVAL EN GEVOELSTEMPERATUUR VAN -14 GRADEN
Zaterdag is de winter opnieuw in het land. De maxima komen in het noordoosten niet boven het vriespunt uit en liggen in het zuiden rond 1 of 2 graden. De gure wind uit oost tot noordoost doet het nog een stuk kouder aanvoelen.
“De gevoelstemperatuur geeft de temperatuur aan die we lijken te voelen door de verkoelende werking van de wind bij contact met het lichaam”, legt het KMI uit. “Omdat er een heel sterke wind van 5 Beaufort wordt verwacht, zullen de temperaturen dus veel kouder lijken dan de werkelijke -1 tot -5 graden.” Volgens hun formule zou de gevoelstemperatuur zo kunnen dalen tot -14 graden. Warme kleding wordt dus aangeraden.
Bovendien komt er ook neerslag bij de ijskoude temperaturen dit weekend. Plaatselijk zou er tot drie centimeter sneeuw kunnen vallen in Vlaanderen, die vlokken blijven ook liggen, aangezien het overal zal vriezen. Daarom waarschuwt het KMI voor gladheid op de wegen en geven ze ‘code geel’ mee als waarschuwing voor zaterdag. (Bron: KMI)


(Afbeelding: meteo.be)

Geen opmerkingen: