maandag 28 mei 2018

Levensloop Neteland brengt 35.430 euro op

35.430 euro, dat is het bedrag dat zondagavond op de teller van Levensloop Neteland stond. En dat is een pak minder dan vorig jaar. Onze burgemeester Patrick Heremans daagde toen zijn collega Luc Vleugels uit Heist-op-den-Berg uit om dit jaar beter te doen dan Herenthout. Groot-Heist kon die hoge verwachtingen echter nooit inlossen.

Let wel: organisatorisch gezien was Levensloop Neteland opnieuw een geslaagd evenement, dat kan blijven dienen als blauwdruk voor de volgende edities in Neteland. Maar liefst 81 (!) Vechters schreven zich in en dat is een evenaring van het record van vorig jaar. Maar toen Liesbeth Van der Auwera zondagnamiddag de cheque bovenhaalde met daarop het -weliswaar voorlopige- bedrag dat werd opgehaald, kon je vooral teleurstelling lezen in de ogen van de medewerkers die deze Levensloop maandenlang hebben voorbereid.

GEVOEL VOOR TUMOR
Maar laten we positief blijven en het over het evenement zelf hebben. Klokslag 15.45 uur arriveerde de Levensloopfakkel op de paardenpiste van De Lichten in Booischot. Op de tonen van ‘Chariots of Fire’ werd het 24 uur durende solidariteits- en fundraisingevenement door een delegatie van de Koninklijke Atletiekvereniging Zuiderkempen op gang getrokken. Zij brachten onder luid gejuich en applaus de Vlam van de Hoop op het terrein.
Stand-upcomedian -en dit jaar peter van Levensloop- Pieter Verhelst verwelkomde iedereen met een verhaaltje over zijn grootmoeder, die haar kanker steeds met een grap weglachte. “Je bent weeral in goed gezwelschap, jongen”, zei ze. Of: “Allee kom, waar is jouw gevoel voor tumor?!?”

HOOP
“Goeiedag, ik ben Davy. Ik ben ongeneeslijk ziek door een terminale kanker.” De woorden van Vechter Davy Cop, die op het podium kwam getuigen over zijn strijd tegen slokdarm- en maagkanker, sneden door merg en been.
De kwaadaardige kanker is ondertussen in zijn volledige lichaam uitgezaaid, zijn levensverwachting is nog één jaar ... En tóch stonden in Davy’s getuigenis de woorden happy, optimist, opportunist en party centraal. “Ik kan nog altijd blij zijn”, zei hij. “Zo ben ik blij, gelukkig omdat we hier allemaal samen zijn. Ik ben happy!”
Ondanks zijn ziekte probeert Davy naar de positieve dingen te kijken. “Want er zijn nog veel dingen die mogelijk zijn. Dus ik ben een optimist!”
Dat kanker echter een eigenaardig beestje is, moet je hem niet meer komen vertellen. “Fysiek en psychisch voel je je soms slecht en soms super. Je gezondheid gaat op en neer zoals een jojo. In deze wisselende omstandigheden kan je steeds de aangename dingen opzoeken en dat doe ik. Vandaar dat ik ook een opportunist ben!”
Maar wat er ook met je is, hoe je je ook voelt ... een feestje is volgens Davy altijd leuk. “Ons samenzijn hier kan je ook als een feestje zien. Een party kan me steeds bekoren!”
Telkens schreef Davy de eerste letter van de kernwoorden uit zijn getuigenis op een groot papier. Uiteindelijk vormde hij met die letters het woord ‘HOOP’. “Laat je blik ronddwalen, er is steeds hoop te vinden”, besloot hij.
Davy onderhoudt trouwens een blog waarmee hij op een zo wetenschappelijk mogelijk en relevante manier, informatie over zijn ziekte verspreidt. En ook op zijn blog komt het woord ‘HOOP’ vaak terug. “Hoop kan je vergelijken met een intern vlammetje”, schreef hij in april. “Het vlammetje blijft het best altijd branden. Soms brandt het vlammetje licht en soms hevig. Maar het vlammetje kan ook uitdoven of uitgedoofd worden. Dan is het belangrijk om het zo snel mogelijk terug te ontsteken. Bovendien heeft het vlammetje ook brandstof nodig. Dus dien je het regelmatig van brandstof te voorzien en soms moet je de brandstof aanpassen zodat het vlammetje goed blijft branden.”

SLEUTELMOMENTEN
Levensloop Neteland kende ook dit jaar weer drie sleutelmomenten. Tijdens de openingsceremonie werd de moed van de eregasten -de Vechters- gevierd. Onder luid applaus maakten zij samen met hun zorgdragers een ereronde op het middenplein. Voor die ereronde werden de zorgdragers door de Vechters bedankt met een geschenkje.
Een pakkend moment was alweer de kaarsenceremonie, een gelegenheid om samen te herinneren en te eren. Schrijver én Vechter Frans Schellekens las voor uit eigen werk en werd hierbij op piano begeleid door Anne-Sophie Sermeus. Pianiste Tylaine Van den Broeck ontroerde de aanwezigen met de eigen compositie ‘Colors of the Spirit’. Dansgroep Movere deed dat met een ingetogen toonmoment.
Tijdens de daaropvolgende gezamenlijke ereronde langs honderden kaarsjes, die in twee rijen waren opgesteld over de ganse lengte van de paardenpiste, kon men een speld horen vallen ... Kippenvel!
En nóg had de organisatie een topmoment achter de hand. De ereronde tijdens de slotceremonie op zondag zorgde voor een indrukwekkende apotheose. Die slotceremonie werd trouwens met een half uur vervroegd omwille van de voorspelde onweersdreiging. Gelukkig bleef het onweer uit. De Buienradar is niet altijd een goede raadgever ...

ANIMATIE
Tussendoor zorgden de deelnemende ploegen voor animatie, drank en eten, met maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld inzamelen. Ondertussen werden de Vechters in de lounge verwend met massages, hapjes en drankjes, goodiebags en een meezingmoment met het volwassenenkoor Famos. Op het podium zorgden Chalkheads, Whiskey, Polle Pop, The Fun-Players, Krikke & Friends en pIE p.KLEIN voor een muzikale noot ...

DUBBEL GEVOEL
Uiteindelijk maakten 800 wandelaars en lopers, verdeeld over 19 ploegen, de 24 uren vol. Ook een pak minder dan vorig jaar en zonder meer een bedroevend resultaat voor een gemeente met 42.534 inwoners.
Enkele medewerkers konden hun teleurstelling niet onder stoelen of banken steken. “We blijven achter met een dubbel gevoel”, klonk het. “Pas op, het was weer een geweldige Levensloop en we hebben met z’n allen fantastisch werk geleverd. Maar we kunnen niet anders dan teleurgesteld zijn, zowel over de opkomst als de opbrengst ...”
Om u een idee te geven: vorig jaar stond de teller in Herenthout met de slotceremonie op 68.500 euro, om finaal af te klokken op 80.044 euro. Hèst heeft nog een lange weg te gaan.

TOCH TEVREDEN
Toch blikt voorzitter Pascal Sermeus tevreden terug op de Booischotse editie. “Naast fondsen werven voor de Stichting tegen Kanker, is het ons doel om vechters en hun zorgdragers een ondersteunend en warm gevoel te bezorgen. Zij zijn de vips van het hele gebeuren en werden dus extra in de watten gelegd. Vele Vechters lieten me weten dat ze het hartverwarmend vonden”, zei hij vandaag in Het Nieuwsblad. “Het evenement draait op fantastische vrijwilligers, die een voor een meehielpen om er een geweldige gebeurtenis van te maken. Wie interesse heeft in de editie van volgend jaar, kan daarvoor op 11 juni om 20 uur al afzakken naar een eerste infosessie in het gemeentehuis van Nijlen. Iedereen is welkom om mee het nieuwe Levensloopjaar in te gaan!”


De ploeg van Levensloop Neteland 2018, met in het midden Stefan Beeldens (wit t-shirt), Levensloop Coördinator voor Antwerpen.




Nieuw dit jaar was de (korte) Levensloop op zondag voor kinderen tot 12 jaar. 19 kinderen kwamen aan de start ...


Tijdens de slotceremonie droeg Heist-op-den-Berg de fakkel symbolisch over aan Nijlen, waar in 2019 de volgende editie van Levensloop Neteland plaatsvindt.

Geen opmerkingen: