zaterdag 21 juli 2018

21 julitoespraak van onze burgemeester

Net als koning Filip heeft ook burgemeester Patrick Heremans zich voor zijn speech voor de nationale feestdag laten inspireren door de Rode Duivels. “Zij hebben zich sterk en positief opgesteld op momenten waar anderen hun scherpe woorden en commentaren in aanslag hadden. Het resultaat kennen we. Ze hebben hun criticasters de mond gesnoerd, niet door met hen in discussie te gaan, maar door voor zichzelf een aantal doelen uit te zetten en die in grote mate te bereiken. Knap staaltje vakmanschap en professionalisme!”, aldus onze burgervader.Beste aanwezigen

21 juli is de datum waarop in 1831 Leopold Van Saksen-Coburg als eerste koning der Belgen de grondwettelijke eed aflegde. 21 juli 2013 is de datum waarop vijf jaar geleden koning Filip van België de eed aflegde als zevende koning van ons land.

Ieder jaar op 21 juli is er feest in België naar aanleiding van de onafhankelijkheid van ons land. Vanuit ons bruisende Herenthout doen wij daar dan ook heel graag aan mee. Deze Markt is ook vandaag weer een prachtig openluchtcafé met de nodige terrassen.

We brengen hulde aan het Belgisch vorstenhuis, aan ons land en aan de democratische waarden die vervat zitten in onze Belgische grondwet. Reeds 187 jaar lang staat er in onze grondwet dat België een federale staat is, een federale staat die gevormd wordt door verschillende gewesten en gemeenschappen.

We zijn ervan overtuigd dat de gemeenschappen en gewesten bevoegd blijven voor datgene wat de mensen dagdagelijks bezighoudt, zoals cultuur, economie, onderwijs, welzijn, enz. Met onze 11 miljoen inwoners zijn we niet groter dan een normale, gemiddelde wereldstad, maar dan met dat verschil dat ons land veel ingewikkelder in mekaar zit dan de doorsnee wereldstad.

Ondanks alle probleempjes en hindernissen denk ik te mogen stellen dat het goed is om leven in België. De communautaire problemen in ons land vervagen tegenover de problemen die zich elders in de wereld voordoen. In het Europa van de toekomst zal het immers belangrijk zijn dat wij vanuit Vlaanderen en vanuit België de lijnen mee uitzetten en zo sterk mogelijk voor de dag proberen te komen. Ieder van ons moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen om de verzuring in onze maatschappij en de onverdraagzaamheid tussen de mensen een halt toe te roepen. We moeten onze energie positief gebruiken en samen bouwen aan de toekomst van morgen die er ongetwijfeld weer anders zal uitzien dan die van gisteren. De Rode Duivels hebben daar recent op het WK nog een mooi voorbeeld van gegeven. Zij hebben zich sterk en positief opgesteld op momenten waar anderen hun scherpe woorden en commentaren in aanslag hadden. Het resultaat kennen we. Ze hebben hun criticasters de mond gesnoerd, niet door met hen in discussie te gaan, maar door voor zichzelf een aantal doelen uit te zetten en die in grote mate te bereiken. Knap staaltje vakmanschap en professionalisme.

We mogen het immers niet ontkennen: er is meer onverdraagzaamheid in onze maatschappij, minder respect voor mekaar. Ongetwijfeld spelen de sociale media hierbij een rol, maar uiteindelijk zijn wij het allemaal, als gebruikers van deze moderne media, die kunnen aantonen hoe ermee om te gaan en ofwel laten we ons met z’n allen meeslepen in dat negativisme ofwel proberen we daar elk op onze eigen manier een antwoord aan te bieden.

Beste Huirtuit

Dat wij een van de weinige gemeentes zijn waar het verenigingsleven nog zo bloeit en waar er voor tal van activiteiten nog zoveel vrijwilligers kunnen worden gevonden, is een pluim die jullie op jullie Herenthoutse hoed mogen steken. Ook als burgemeester en als gemeentebestuur kunnen wij daar alleen maar heel trots en fier op zijn!

Dat wij een van de weinige gemeentes zijn waar het verenigingsleven nog zo bloeit en waar er voor tal van activiteiten nog zoveel vrijwilligers kunnen worden gevonden, is een pluim die jullie op jullie Herenthoutse hoed mogen steken.

Het is immers op basis van dat samenhorigheidsgevoel en die constructieve mentaliteit dat we verder kunnen bouwen aan het Herenthout van de toekomst, een Herenthout dat ook binnen Vlaanderen en binnen België in de toekomst een aantal nieuwe uitdagingen zal voorgeschoteld krijgen. Samen kunnen we ook hier op het bescheiden niveau van onze gemeente een staaltje vakmanschap tonen.

Beste aanwezigen

Laat ons hopen dat we nog lang kunnen vieren op 21 juli, we moeten ervan genieten. Wij moeten er samen voor zorgen dat ons maatschappelijk en sociaal stelsel overeind blijft, een stelsel waar onafhankelijkheid en vrijheid de topprioriteiten zijn. Ik wil jullie op dit feestmoment niet langer ophouden en jullie zo meteen laten genieten van Discobal National.

In naam van het gemeentebestuur wil ik de culturele raad danken voor de organisatie van deze viering, de Koninklijke fanfare Sint-Pieter voor het marktconcert en alle medewerkers voor en achter de schermen. Verder wens ik jullie nog een prettige en gezellige avond toe en voor hen die ze straks nog te goed hebben … een deugddoende vakantie.

Eindigen doen we met de traditionele toost:

Leve de koning, leve de koningin, leve België, leve Vlaanderen, leve Herenthout.

Nog een prettige en aangename nationale feestdag!

Ik dank u voor uw aandacht!

Patrick Heremans
Burgemeester

Geen opmerkingen: