Het beloven spannende gemeenteraadsverkiezingen te worden op zondag 14 oktober. Zowel Patrick Heremans (GBL) als Maurice Helsen (CD&V) gaan resoluut voor de burgemeesterssjerp en het kartel Eenheid/N-VA wil met zijn nieuwe lijst aan de macht deelnemen. Het zou dus best eens kunnen dat er straks een nieuwe ploeg zijn intrek neemt op de Bouwelse Steenweg nummer 8, net zoals in 1982. Toen veroorzaakten de gemeenteraadsverkiezingen een ware aardverschuiving in het politieke landschap van Herenthout.
Hoewel er twee zetels meer te begeven waren dan tijdens de verkiezingen van 1976 (19 i.p.v. 17), viel de Herenthoutse Volkspartij (HVP) in 1982 van elf verkozenen terug op negen. Daarmee speelde de partij van toenmalig burgemeester Nest Vercammen haar volstrekte meerderheid kwijt en kwam er een abrupt einde aan een machtsmonopolie dat vierentwintig jaar standgehouden had.
Alle andere politieke formaties gingen erop vooruit: de lijst Gemeentebelangen (GBL) boekte één zetel winst en kwam daarmee op vijf, de Volksunie (VU) verdubbelde haar zetels en mocht vier afgevaardigden naar het gemeentehuis sturen en met de verkiezing van Freddy Kerkhofs deden ook de Herenthoutse socialisten (SP) hun intrede in de raad.
KRAPPE MEERDERHEID
De verkiezingsuitslag plaatste vooral de SP in een gunstige onderhandelingspositie. Een samengaan van HVP en VU zag burgemeester Vercammen niet zitten en ook een coalitie met GBL was zo goed als uitgesloten, omdat GBL als voorwaarde gesteld had dat de HVP haar drie oude(re) kopstukken - Vercammen, Sooi Bouwen en Louis De Winter - voor hun diensten zou bedanken. Daardoor werd Freddy Kerkhofs gegeerd wild. Zowel HVP als een op handen zijnde coalitie GBL-VU had de socialist nodig om een meerderheid te vormen ...
Reeds de dag na de verkiezingen kwam er een akkoord tot stand tussen HVP en SP. In ruil voor hun medewerking eisten de socialisten enkel de zetel van sportschepen voor zich op en een mandaat in het OCMW als extraatje. Op deze eisen ging HVP gewillig in, al zal Willy Van Tolhuyzen er wel niet blij om geweest zijn dat hij zijn schepenzetel aan Freddy Kerkhofs moest afstaan.
Uiteindelijk kwam de partij van burgemeester Vercammen er al bij al vrij goedkoop vanaf. Keerzijde van de medaille was dat de nieuwe bewindsploeg over een uiterst krappe meerderheid van slechts één zetel beschikte ...
GEKONKELFOES
Het eerste jaar van de nieuwe coalitie verliep vrij rustig. De moeilijkheden begonnen pas nadat Willy Van Tolhuyzen in 1984 Louis De Winter opgevolgd was als schepen van Openbare Werken. Al spoedig kwam het tot wrijvingen tussen Van Tolhuyzen en Kerkhofs, die zich door zijn aartsrivaal gedwarsboomd zag in zijn plannen m.b.t. de bouw van een sporthal en de uitbouw van Sportcentrum ’t Kapelleke.
De politieke situatie liep helemaal uit de hand toen er binnen HVP een heuse machtsstrijd losbarstte. De vooraf afgesproken opvolging van onderwijsschepen Bouwen door Jos Meulemans kwam er pas nadat laatstgenoemde ermee gedreigd had voortaan als onafhankelijke te zetelen als eerder gedane beloften niet werden ingelost. Met het ontslag van Sooi Bouwen waren er nu twee van de drie kopstukken van HVP van het toneel verdwenen en bleef van de oude garde enkel burgemeester Vercammen nog over.
De door iedereen verwachte opvolging van Nest Vercammen door eerste schepen Tuur Baeten kwam er echter niet. De nestor van de Herenthoutse dorpspolitiek had de indruk dat een bepaalde clan binnen zijn eigen partij hem volledig wou uitrangeren en dat sommigen net iets té vriendelijk knipoogden naar de GBL-oppositie. Vercammen voelde zich door het al het gekonkelfoes rond zijn persoon uitermate gekrenkt en vertikte het zijn ambt neer te leggen.
In de loop van 1985 werd Nest Vercammen dan toch uit de partij gezet die hij zelf had opgericht. Officieel omdat hij weigerde zijn bijdrage te storten in de partijkas.
Een en ander had tot gevolg dat de zittingen van de gemeenteraad vaak een stormachtig en moeilijk verloop kenden. Temeer omdat er zich geen hechte wisselmeerderheid vormde, want ook de oppositiepartijen trokken niet aan één zeel. GBL leek het meer met de zetelende meerderheid eens te zijn, dan met oppositiepartner VU. De HVP-fractie nam meermaals een weifelende houding aan en schaarde zich onder leiding van raadslid Verstappen nu eens achter de tandem Baeten-Van Tolhuyzen, dan weer achter het min of meer hechte blok Vercammen-Meulemans-Kerkhofs. Een gang van zaken die niet echt bevorderlijk was voor een efficiënt beleid met visie op langere termijn ... (Bron: Het Nieuwsblad)
UITSLAG GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 1982
HVP: 2090 stemmen - 41,91% - 9 zetels
GBL: 1409 stemmen - 28,25% - 5 zetels
VU: 1021 stemmen - 20,47% - 4 zetels
SP: 467 stemmen - 9,36% - 1 zetel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten