woensdag 10 oktober 2018

Verkiezingen gemeenteraad: Eenheid aast op revanche

De gemeenteraadsverkiezingen gaan in de laatste rechte lijn. Elke lijsttrekker heeft zijn of haar eigen waarheid. Sommigen zijn bereid over lijken te gaan. De (regionale) pers lust er pap van en slaat de argeloze kiezer murw met opiniepeilingen, enquêtes en rapporten. Zo ook Het Laatste Nieuws ...

De populaire krant van De Persgroep lichtte de vijf Herenthoutse partijen door. Maar niet zonder eerst de actoren van het stukgelopen huwelijk tussen Gemeentebelangen (GBL) en Eenheid tegen elkaar uit te spelen ...
Dat GBL zes jaar geleden - in tegenstelling tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 - niet meer met Eenheid maar met CD&V in zee ging, is Eenheid volgens (WDH) nog altijd een doorn in het oog. De bedrogen partner trekt daarom nu in kartel met N-VA naar de kiezer, met als enige doel GBL buitenspel te zetten.

TROTS
Patrick Heremans (GBL) pakte in 2017 de burgemeesterssjerp over van zijn partijgenoot Roger Gabriëls. Daar wil Heremans nu nog een ambtstermijn van zes jaar aan breien. “Ik ben trots op het schitterende sportpark dat we gerealiseerd hebben met aandacht voor jong en oud en op de nieuwe assistentiewoningen die er aan huis Driane bijgekomen zijn. Als ik opnieuw burgemeester word, wil ik vooral de ontwikkeling van de site Verheyen met een polyvalente zaal en huisvesting voor culturele verenigingen realiseren. De voorbereidingen hiervoor zijn op dit moment ook al helemaal getroffen”, zegt Heremans, die voor alle partijen open staat voor een coalitie. “De samenwerking met CD&V is goed verlopen. Uiteraard zal de kiezer zondag bepalen hoe de kaarten komen te liggen.”

FOUT
Volgens Stijn Raeymaekers, lijsttrekker van het kartel tussen Eenheid en N-VA, liep er tijdens de voorbije legislatuur heel wat fout. “Een goed gemeentebeleid vergt voldoende tijd en betrokkenheid en dat ontbrak duidelijk de voorbije jaren bij de beleidsmakers van GBL en CD&V. Niet enkel in het dagelijks bestuur maar ook in de grote projecten zoals het voetbaldossier, de Kinderclub, het rioleringsdossier Dekbunders...”

ONEERLIJK
Raeymaekers hoopt op winst met het kartel, maar ook met Eenheid zelf. “Zes jaar geleden verzilverde GBL met burgemeester Gabriëls de burgemeestersbonus alleen en zette het Eenheid aan de kant. Dit vonden heel wat ‘beleidskiezers’ toen oneerlijk, omdat ze ook hadden gekozen voor het gevoerde beleid”, zegt Raeymaekers. Voor een coalitie kijkt zijn kartel vooral naar S.A.M.E.N. of CD&V. “Daarin zijn we transparant. Het meest logische in het licht van de voorbije 6 jaar - waar GBL de bekritiseerde dossiers onder zich had - is een samenwerking tussen enerzijds Eenheid-N-VA en anderzijds CD&V of S.A.M.E.N.” (WDH)

DE PARTIJEN DOORGELICHT
Gemeentebelangen: De volkspartij Gemeentebelangen (GBL) bleef in 2012 de grootste partij en deed er zelfs nog twee zetels bovenop ten opzichte van 2006. In tegenstelling tot 2006 koos GBL in 2012 niet voor een coalitie met Eenheid, maar wel voor een met CD&V. Roger Gabriëls begon als burgemeester, maar besloot in 2017 om meer tijd vrij te maken voor zijn familie. Partijgenoot en schepen Patrick Heremans kwam in zijn plaats. Het afscheid van Gabriëls is sowieso een aderlating voor de partij. Ter illustratie: op zijn eentje behaalde hij in 2012 meer voorkeurstemmen dan de rest van de top vijf binnen zijn partij.

CD&V: CD&V kwam in 2012 weer in de meerderheid terecht door een coalitie met GBL nadat het zes jaar eerder in de oppositie was beland. Met schepen Maurice Helsen als lijsttrekker wil de partij blijven besturen. Chantal Helsen, voorzitter van het Beheersorgaan Ter Voncke, en afdelingsvoorzitter Wim Peeters vervolledigen de top drie. De partij wil onder meer blijven inzetten op ‘Koning Fiets’ en op een betere bescherming van de zwakke weggebruikers in het algemeen. Daarnaast wil de partij ook het opfleuren van de buurten ondersteunen met het toekennen van een premie voor bebloeming.

Eenheid-N-VA: Het kartel tussen Eenheid en N-VA is de grote uitdager van de huidige meerderheid. Gemeenteraadslid Stijn Raeymaekers, die in 2012 en 2006 al lijsttrekker was van Eenheid, voert het kartel aan. Dat GBL in 2012 niet meer voor Eenheid koos als coalitiepartner, is Eenheid bijgebleven. Voor mogelijke coalities kijken ze vooral naar CD&V en S.A.M.E.N. Eenheid-N-VA wil onder meer nieuw leven in de projecten site Serneels en site Verheyen blazen.

S.A.M.E.N.: In tegenstelling tot 2012 heeft dorpslijst S.A.M.E.N. geen volledige lijst meer. De partij heeft nu elf kandidaten kunnen verzamelen. Lijsttrekker is opnieuw huidig gemeenteraadslid Jan Van Dyck, die ook de twee voorbije verkiezingen al de lijst trok. S.A.M.E.N. wil zich onder andere inzetten voor mobiliteit, veiligheid, betaalbare bouwgronden en personeelsbeleid.

Vlaams Belang: Vlaams Belang komt dit jaar pas voor het eerst op in Herenthout en is dus de opvallende nieuwkomer. De partij diende een lijst met zeven kandidaten in, vooral familieleden van elkaar, aangevoerd door Anna Van Dingenen.

(Bron: Het Laatste Nieuws)

Geen opmerkingen: