maandag 12 november 2018

Over keizers, valiezen en standbeelden

Gisteren werd in Café ’t Molenhuis het nieuwe carnavalsseizoen op gang geblazen. Traditioneel gebeurde dit met de aanstelling van een nieuwe keizer. Dit jaar viel die eer te beurt aan Jos Dillen, prins in 1994.

Prins Wim I verwelkomde familie en vrienden van Prins Jos III. Daarna was het aan Keizer Stan II om Jos de prinselijke attributen te ontnemen. Burgemeester Patrick Heremans mocht even later het blauw-gele lint om de schouders van Jos II te hangen. Daarna volgden de paarse mantel en de paarse steek met twee pluimen. Voorzitter van het hoogbestuur Keizer Gunter I stak vervolgens twee extra pluimen op de steek van de nieuwe keizer. Keizer Jos II overhandigde ten slotte de scepter die zijn opvolger een heel jaar lang mee mag dragen. Nar André Herrijgers mocht meedelen in de feestvreugde.

VALIES
Ondanks het dreigement van echtgenote Josette - ja ja, Jos en Josette - om zijn valies op straat te zetten als hij verkozen zou worden, stelde hij zich toch kandidaat. “En mijn valies stond op straat. Gelukkig maar voor eventjes.”
Na zijn wonderlijke prinsenjaar was Jos telkens present als groepsverantwoordelijke van een enthousiaste stoetgroep. “Dans eens met prachtig weer, maar enkele keren ook met echt rotweer”, wist Jos. “Zo herinner ik me dat toen Dolf Van de Sande prins was, we met het eendenmeer iets moois in petto hadden. Dolf was echter vergeten eieren weg te doen en de regen viel met bakken uit de lucht. De prachtige eenden zagen er dan ook uit als geplukte waterkiekens.”
Na vele dansjaren in het veld bemant Jos nu zo’n vijftal jaren de inkomposten. “En nu, na 25 mooie stoetjaren, word ik keizer. Alhoewel ik altijd dacht dat ik eerder keizer zou zijn, je weet wel, dan dat ik keizer zou worden. Maar die gedachte bleek gelukkig verkeerd te zijn.”


De genaamde Jos Dillen hoeft niet langer als dusdanig aangesproken te worden. Juister en eerbiediger is om vanaf nu te zeggen: Keizer Jos III.

ELF WERKEN
Van ’t Molenhuis ging het in stoet naar het SToetSTandbeeld aan de kerk, voor de officiële overdracht van het beeld aan de gemeente. De idee om een standbeeld op te trekken, kwam tot stand tijdens het brainstormen voorafgaand aan de 11X11-viering in 2013. Gunther Nevelsteen herinnerde de aanwezigen aan de elf werken die toen werden verwezenlijkt: een stoetstrip, De Slimste Stoeter, De Dag van de stoeter, de affichewedstrijd, de bierviltjes, de stoetzegel, het 11X11-hangertje, feestbevlagging, een poëziewedstrijd, het vernieuwen van de toeristische borden en het SToetSTandbeeld.

GESCHIEDENISLES
“De meesten van ons gaan er misschien vanuit dat onze vereniging altijd Peer Stoet heeft genoemd, maar niets is minder waar”, begon meester Nevelsteen zijn geschiedenisles. “Het embleem van Peer Stoet komt voor de eerste keer voor op het programma van 1933, samen met de twee clowns. In de jaren 50 komt het ventje geregeld in de stoet voor, onder meer Gust Cambré zou dit verschillende jaren herhalen als muzikant in de stoet. In de Molenstraat bij Smetjes, waar vroeger redelijk veel werd geregeld op ’t straat, noemden ze het ventje een oud Peerke. Later is dan onder zachte dwang van wijlen secretaris Jef Van Beylen werk gemaakt om het ventje te erkennen als stoetembleem. De naam Peer Stoet komt er uiteindelijk in 1972 toen de toenmalige organisatie Feest Commiteit van Herenthoutse Carnavalsstoeten lid wilde worden van de Gemeenschapsraad (n.v.d.r.: de voorloper van de Cultuurraad) en dit zou gebeuren onder de naam Peer Stoet.”

OFFICIËLE OVERDRACHT VAN HET STOETSTANDBEELD AAN DE GEMEENTE
Burgemeester Patrick Heremans zei heel graag te zijn ingegaan op het aanbod om het standbeeld van Peer Stoet over te nemen en ging uit hoofde van het gemeentebestuur meteen het engagement aan dit met de grootste zorg te zullen doen. “Ik wil het stoetbestuur bedanken voor het vertrouwen dat hiermee wordt uitgesproken in de gemeente en wil nogmaals benadrukken dat het beeld van Peer Stoet in handen terecht gekomen is, die het met heel veel liefde en zorg zullen omarmen. Het ga jullie goed, nu en in de toekomst”, besloot Heremans zijn derde van vier 11 novemberspeeches af.


Om het monument in optimale conditie over te dragen werd het onlangs in opdracht van het hoofdbestuur grondig behandeld door een gespecialiseerde firma. Op de foto: Prins Ronny I, burgemeester Patrick Heremans en Gunther Nevelsteen.


“De Bronzen Stoeter is een ereteken voor alle huidige stoeters, overleden stoeters en toekomstige stoeters. Het is bovendien ontworpen door Rik Van De Wouwer, zélf een stoeter. Mooier kan niet”, wist archivaris André Cambré vorig jaar tijdens de overzichtstentoonstelling naar aanleiding van 125 jaar stoet.

Geen opmerkingen: