maandag 28 januari 2019

Jeugdklup Selkit viert 50e verjaardag

Vijftig jaar geleden - op 25 januari 1969 om precies te zijn - gingen Jeugdklup Selkit en de Herenthoutse jeugdraad van start. De jonge soort van toen werd zaterdag uitgenodigd op een speciale reünieavond om de halve eeuweling te vieren. Zo’n 200 leden kochten een lidkaart van 200 frank, omgerekend 5 euro, en tekenden present in GOC Ter Voncke.

Het oude bestuur had heel wat werk gemaakt van de inrichting. Met behulp van paletten werden knusse boxjes gemaakt, aan het plafond hingen retro lampenkappen en aan de muren schilderwerken op doek van Laurette, met daarop muzikale helden van toen: Elvis, James Brown, Jim Morrison, Bob Marley en Jimi Hendrix. Het oude bestuur had bij het binnenkomen ook een verrassing voor iedereen: een nieuwe Selkit-sticker!
Oud-voorzitter René Van Goubergen nam aan het begin van de avond alle aanwezigen mee voor een trip down memory lane. Een video van een knisperend haardvuur, een knipoog naar de open haard in de vroegere Selkit, maakte tijdens het welkomstwoord van René plaats voor een collage van iconische beelden uit 1969: Merckx, De Vlaeminck, Mannix, Ad Visser, allemaal passeerden ze de revue. Een map met daarin foto’s van vroeger en enkele oude krantenknipsels vond gretig aftrek en ging van hand tot hand.
Vanaf het eerste plaatje van deejay Jos Van Looy genoten de aanwezigen van de sfeer die vroeger heerste in de Selkit. Andere platenruiters van dienst waren Marc Dresselaers, Danny Cannaerts en Roger Horemans.
Absolute klapper was de 21 minuten durende versie van ‘Get Ready’ van Rare Earth, destijds een van de weinige blanke bands op het Motown-label. ‘Get Ready’ was oorspronkelijk een nummer van The Temptations, maar omdat Rare Earth in 1970 nog te weinig repertoire had, verscheen het op de B-kant van hun debuutelpee. “As ge die ploat de volle 21 minuten uitdanst, zijde wel ne hippie, eh Edd!”, wist Jef Aerts ons te vertellen.
De deejay’s van dienst grasduinden vooral in hun soulcollectie. Wij herinneren ons ook nog ‘Vehicle’ van Ides Of March, ‘Spill the Wine’ van Eric Burdon & War, ‘Think (About It)’ van Lynn Collins, ‘Put It Where You Want It’ van The Crusaders, ‘I’m a Midnight Mover’ van Otis Redding en ‘Natural Man’ van Lou Rawls.
Selkit Revisited was trouwens een samenwerking met de huidige jeugdraad. De jonge garde verzorgde de tap. De opbrengst van de avond werd door de oude jeugdraad dan ook aan de huidige geschonken.
Hieronder de integrale voordracht ... euh ... het openingswoordje van René Van Goubergen ...



Beste genodigden, leden van jeugdklup Selkit.

In naam van het jeugdhuisbestuur van de Selkit en in mijn eigen naam heet ik jullie van harte welkom op deze speciale jubileumavond, waarbij we dag op dag een stap van 50 jaar terug zetten in de tijd.
Jullie zijn natuurlijk niet gekomen om naar een voordracht te luisteren maar op vraag van het Selkit-bestuur willen we ons ter inleiding eventjes katapulteren naar 25 januari 1969 en de tijd daarop volgend want toen is de echte jeugdwerking in Herenthout gestart.
Het waren uitzonderlijk mooie jaren met veel plezante herinneringen. Ik probeer even te schetsen hoe het allemaal begon. Ik zette de afgelopen week enkele dingen op een rijtje en op papier.
Ik stel me eerst even voor. Ik ben René Van Goubergen. De eerste 25 jaar van mijn bestaan woonde ik op de Nijlense Steenweg naast de Gendarmerie.
Iets meer dan 50 jaar geleden vroeg de Herenthoutse burgemeester Nest Vercammen mij om het eerste voorzitterschap van de toen in Herenthout op te richten jeugdraad en jeugdclub op mij te nemen.

GROETEN UIT 1969
We laten kort en bondig het verleden even tot ons komen en we zeggen: “Groeten uit 1969!!”
Begin 1969 werd Richard Nixon de nieuwe president van de V.S.
Op 21 juli ’69 zette Niel Armstrong voet op de maan.
Het supersonisch passagiersvliegtuig Concorde deed zijn eerste testvlucht en de Boeiing 474 Jumbo Jet verscheen in de lucht.
Op 16 januari ’69 stak de 21 jarige Tsjechisch-Slovaakse student Jan Palach zich in Praag in brand uit protest tegen de onderdrukking van de burgers, die volgde op de Praagse lente van 1968.
De hippiegedachte brak wereldwijd door en de hippiecultuur beleefde een hoogtepunt op 15 augustus ’69 met de start van het bekende muziekfestival Woodstock nabij New York. 400.000 hippies woonden dit festival bij.
De Beatles gaven op 30 januari ’69 hun laatste 42 minuten durend publiek concert vanop een plat dak in Londen.
Korter bij ons klonk de muziek van de piratenzenders Radio Miamigo en Radio Veronica. Avro’s TopPop, gepresenteerd door Ad Visser, werd een muzikale hype.
De Ford Capri, de Ford Taunus, de Peugeot 304 en ook het geitje - de Deux Cheveaux of ook wel het lelijke eendje genoemd - en de VW Kever waren erg in trek.
Eddy Merckx won in ’69 zijn eerste Ronde van Frankrijk. Roger de Vlaeminck werd Belgisch kampioen wielrennen en Standard Luik werd voor de vijfde keer landskampioen voetbal. SK Lierse werd 7de dat jaar.
Gaston Vervoort werd in ’69 prins carnaval in Herenthout en Sooi Verwimp was zijn nar.
Pastoor Backx was tot augustus ’69 hier pastoor. Hij werd dat jaar opgevolgd door pastoor Maes die het tot 2001 volhield.
Vele jongetjes onder jullie zaten in lagere school in de klas bij o.a. de dikke en de dunne madam (of de juffen Wouters en De Winter), bij de grote en de kleine Engels, bij de Keynen, de Pruis, den Tes, de Votekes, Van Houtje, den Helsen, Jul Bouwen, de Lambrechts, den Hotteman en anderen meesters.
Vele Herenthoutse meisjes zullen zich zeker enkele nonnen en juffen van de meisjesschool uit de Kloosterstraat herinneren. Er waren de gezusters Irène en Louisa Bon (van Bonnekes) van het 1ste en 2de leerjaar. Zuster Trésienne had het vierde leerjaar onder haar hoede en er was natuurlijk ook Juf Maria Horemans van het 5de leerjaar.

SELKIT
25 januari 1969 werd voor de Herenthoutse jeugd een bijzondere dag. Herenthout kreeg op die dag een jeugdraad met hieraan een jeugdclub verbonden.
In die tijd was er haast geen opvulling van de vrije tijd van de opgroeiende jongeren , die nood hadden om een stapje buiten de deur van moeder en vader te zetten.
De jongeren van toen keken thuis in zwart-wit mee naar o.a. ‘The man from Uncle’, ‘Mannix’ en ’Met een luipaard op schoot’. Op zondag konden ze een ijsje gaan likken in de crèmerie van de Spruyt in de Molenstraat of een frietje gaan steken bij de Beatoni. Of ze konden om 3 uur naar de namiddagvertoning gaan in cinema Metro in de Jodenstraat, bij de Hus in de Molenstraat of naar cinema EFA op de Zwanenberg ... Of ze gingen gewoon ... wandelen. Dit was de tijdsgeest van de jaren ’60. Er was voor de jongeren echt weinig te beleven!
Enkele leden van de Kajotters staken toen de koppen bijeen en kwamen met een alternatief op de proppen. Ze vroegen Gustje Onsea om in de jaren ’67-’68 op zondag met zijn discobar te komen spelen in hun lokaal gelegen achteraan in de Koestraat. Dat was al heel knap!!
De toenmalige minister van Cultuur Frans Van Mechelen riep in gans Vlaanderen de gemeentebesturen op om in hun gemeente een jeugdraad op te richten om daadwerkelijk iets te doen voor de jeugd. Onze gewaardeerde burgervader Nest Vercammen, die burgemeester was van 1953 tot 1988, had hier oren naar. Als aanloop naar die op te richten jeugdraad nodigde hij begin 1968 in de trouwzaal van het gemeentehuis één of twee afgevaardigden van elke Herenthoutse jeugdvereniging uit.
Begin 1968 gaf ik, zoals zovele jongeren, gevolg aan de uitnodiging van de burgemeester en ik ging mee luisteren op de infovergadering. Op het einde van die vergadering over wat een jeugdclub en een jeugdraad moesten zijn, vroeg Nest tot slot aan de vele aanwezigen wie zich geroepen voelde om voorzitter te worden. Een jeugdraad was iets nieuw en dus onbekend en niemand voelde zich aangesproken. Daarop zei Nest Vercammen tot slot op zijn eigen gemoedelijk en rustige toon: “En gij René, zoude gij dat niet willen doen ?” Ik kon toen ook al moeilijk neen zeggen en ik nam de uitdaging aan. Samen met een 10 tal enthousiaste vrijwilligers gingen we aan de slag. Zij zijn trouwens ook de initiatiefnemers van deze avond, waarvoor een dikke proficiat en dank.
Enkele van deze enthousiaste pioniers zijn ons spijtig genoeg reeds te vroeg ontvallen. We denken dan aan Simonne Struyf, Martha Hoefkens, Ria Vercammen, Albert Stevens, Rosa Van Dingenen en Lucien Van Tolhuysen. Op hen konden we altijd rekenen.
Er moest en er zou naast de jeugdraad ook een jeugdclub komen. Het gemeentebestuur, dat volop zijn steun verleende, stelde een oud gebouw aan de kerk ter beschikking. Er werd naar een geschikte naam gezocht en na rijp beraad binnen het eerste bestuur werd de naam Selkit gekozen, die verwijst naar een mooi Grieks godinnetje. Dat kun je ook vinden in het prisma woordenboek. We zouden na zware renovatiewerken van het oude gebouw elke zondagavond vanaf 6 uur de jongeren vanaf 16 jaar ontvangen in het jeugdhuis.
Na heel wat werkzaamheden en gezellige vergaderingen zittend voor de indrukwekkende open haard in de Selkit, die aan allen ook een warm gevoel van binnen gaf, werd het jeugdhuis op zaterdagnamiddag 25 januari 1969 om 16 uur door burgemeester Nest Vercammen en door Karel Verhavert, de afgevaardigde van de minister van cultuur, plechtig ingehuldigd. Aansluitend was er receptie voor de vele genodigden. Het officiële gedeelte werd opgeluisterd met een optreden van kleinkunstzanger Werner.

BLIKVANGERS
De Selkit moest en zou de sympathiekste ontmoetingsplaats voor de jongeren worden. Er was toen in Herenthout al wel de Van Uytsel, de Venus en de Mini-Max maar de ouders van onze doelgroep jongeren schonken direct hun vertrouwen aan jeugdclub Selkit.
We hadden ook enkele knappe blikvangers in huis zoals die gigantische open haard waarin met proper hout werd gestookt, er stonden autozetels van alle automerken, er waren lage tafeltjes van boomschalen en er was vooral de knappe discobar met top diskjockeys van eigen kweek, die elke zondag de nieuwste vinylplaten op de twee platenspelers draaiden. Die tijd werkte de discobar de tot dan ZO populaire jukebox compleet in de vergeethoek. De grootste klassiekers werden in de Selkit gedraaid en er werd een ferm stukje op gedanst. Van die gouden klassiekers zul je vanavond met volle teugen kunnen genieten.
De Selkit, waar enig toezicht werd uitgeoefend op goed gedrag en zeden, sloeg aan bij de jongeren en ook bij hun ouders. Men moest, zoals nu ook weer, een lidkaart hebben en kussen was er verboden. Dat staat nu nog altijd in het huishoudelijk reglement. We begrepen wel dat sommige leden met dit punt in het huishoudelijk reglement wat moeite hadden maar de vrijwillige bestuursleden van dienst op de zondagavond hielden een oogje in het zeil.
Heel veel jongeren hadden vooral op zondag in de Selkit een tweede thuis gevonden. De jonge meisjes vanaf 16 jaar, dikwijls Twiggymodelletjes met korte rokjes en hotpants konden er o.a. een babycham, een orangina of in de winter een oxootje met selderzout drinken en de jongens, niet zelden met wat langer haar zoals de Beatles, rookten een Belgaatje, een Zemir of een Tigra en dronken meestal een Tuborg uit het flesje, een pilsje van ‘t vat of een Jack-Op. De super lekkere droge en natte worstjes gingen zoals zoete broodjes over de toog. De tappers van dienst hadden de handen vol en niet zelden moest iemand van hen het middeleeuws trapje afdalen naar de donkere kelder om de plongeur in een nieuw vat pils te duwen dat brouwer Staf Dens uit de Jodenstraat elke week maandag opnieuw aansloot.
De Selkit boomde. Ook groepen jongeren uit Bouwel, Bevel, Morkhoven, Nijlen en verdere omstreken vonden hun weg naar de Selkit en stonden op zondag om 18 uur met hun lidkaart in de hand aan de ingang aan te schuiven. Om 23 uur evenwel werd de club zonder pardon gesloten. Op maandag werden de poetsvrouw en de brouwer dan weer verwacht.

FILM, TV EN OPTREDENS
Terwijl de jeugdclub op volle toeren draaide, had de jeugdraad, die samengesteld was uit leden van de diverse jeugdverenigingen, ook vele andere pijlen op zijn boog. De jeugdraad kwam diverse keren naar buiten en liet geregeld van zich horen.
De eerste grote activiteit in 1969 was de vertoning in de nieuwe cinema EFA van de film ‘The Great Escape’ met Steve Mc Queen. Dit was een activiteit in samenwerking met Filmclub ’67 van André Hoefkens, die de bezieler van de filmclub was. 600 bezoekers kwamen op de film af. Het was drummen aan de ingang van de EFA. En ja, er was GEEN plaats genoeg voor iedereen en velen moesten, zonder probleem, vanop de trappen in de zaal de film bekijken.
Op geregelde tijden programmeerde de jeugdraad andere grote filmmonumenten op het witte doek in de EFA of bij den Uil, zoals ‘De Muiters van de Bounty’ met Marlon Brando, ‘Von Ryans Express’ met Frank Sinatra en er was in de EFA een filmavond gewijd aan de Beatles met “A Hard Days Night’ en bijfilm ‘Georgy Girl’. Filmspecialist Jo Röpke, toen erg bekend van zijn filmrubriek ‘Première’ op TV, was uitgenodigd om de films in te leiden. Geen klein bier.
Voor een volle zaal EFA werden ook kleinkunstavonden ingericht met Boudewijn De Groot, Miek en Roel en Miel Cools. Tijdens de 14-daagse van de jeugd rond Pasen, haalde de jeugdraad Nonkel Bob naar zaal EFA met zijn toen alom bekend TV-kinderprogramma ‘TipTop’. Een volle zaal Herenthoutse kinderen beleefden een fantastische namiddag. Tijdens de pauze kregen vele prijswinnaars van de kleurwedstrijd hun prijs uit handen van meester Witvrouwen. En of ze fier waren!
Enkele weken daarna legde de jeugdraad negen autobussen in en trokken we met enkele honderden schoolkinderen naar het Amerikaans theater op de Heizel in Brussel waar ze op een woensdagnamiddag de rechtstreekse TV-uitzending met Nonkel Bob mochten bijwonen. Na de show trakteerde de jeugdraad alle tevreden kinderen op een cola op het grasveld voor het Amerikaans Theater.
Op maandagavond 10 november 1969 was zaal Lux te klein voor de hulpactie ten voordele van ‘Help een Herenthouts gezin’ met een spetterend optreden van Jimmy Frey en o.a. zijn ‘Rozen voor Sandra’. Dit was een actie die de versleten 11-11-11 actie moest vervangen. Met een straffe geluidsinstallatie in en op de Rolls Royce oldtimer van dokter Stuyck uit Herentals werd voor die avond overal al rijdend reclame gemaakt. De show in de Lux sloeg in als een bom.
Elk jaar tijdens de paasvakantie was er de 14-daagse van de jeugd met o.a. de grote Marc Dex-show, met hierbij een opgemerkt optreden van het 16-jarig sterretje in wording Micha Marah, die pas haar eerste single had uitgebracht, getiteld ‘De Majoretten’.
Twee jaar later werd Micha via ‘Canzonissima’ beroemd in België met haar grootste succes ‘Tamboerke’. De bekende radiofiguur Jos Boudewijn van BRT Radio 2 presenteerde die showavond in zaal Lux. Er waren ook Ricky (ik denk de jonge Jul Kabas) en twee orkesten The Rainbows en The Ruby’s. Op de zaterdagnamiddag werd een toeristische fietsrally ingericht.
Ook de Herenthoutse parochiepriester verleende zijn medewerking en stemde ermee in dat jongeren in zijn Sint-Pieter-en Pauluskerk ’s zaterdags om 6 uur een beatmis konden brengen met zachte live beatmuziek en gepaste teksten. Die missen, lieten een frisse wind door de kerk waaien en kenden veel bijval.

Nog meer activiteiten opsommen, beste aanwezigen, zou ons te ver leiden.

Veel dank aan alle aanwezige Selkit-leden en vooral ook dank aan de vele vrijwillige medewerkers van toen en nu, zoals de huidige jeugdraad, die de tap verzorgt.
En, zoals ik al zei, het waren mooie jaren. Jaren om te koesteren. De jaren van jeugdclub Selkit en van de jeugdraad staan gegrift in het collectief geheugen van ontelbare jongeren.


René Van Goubergen.
Eerste voorzitter







Geen opmerkingen: