Naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag organiseerde de cultuurraad afgelopen weekend het Herenthouts Kampioenschap Teppeschiet. Veertien liefhebbers waagden hun kans.
Tijdens het officiële gedeelte legde schepen van cultuur Willy Torfs een link tussen de Guldensporenslag bij de Groeningekouter in Kortrijk en onze gemeente. “Een geboren en getogen Herenthoutenaar, ondertussen een internationaal bekend choreograaf, regisseur en fotograaf, namelijk Wim Vandekeybus, heeft in 1984 immers een kleine rol vertolkt in de verfilming van Hendrik Conscience’s boek ‘De Leeuw van Vlaanderen’!”
Torfs spoorde ons verder aan trots zijn op Vlaanderen, op onze taal, ons verleden en onze cultuur. Je kan de integrale tekst van zijn toespraak hier lezen.
VLAAMSE FABELTJES
Jammer genoeg bestaan er over de Guldensporenslag en ‘held’ Jan Breydel helaas nog veel Vlaamse fabeltjes. Historica Lisa Demets (UGent) maakte er gisteren op demorgen.be korte metten mee.
Demets: “Het nogal klassieke, romantische beeld over 1302 vloeit voort uit wat Hendrik Conscience in zijn roman ‘De leeuw van Vlaanderen’ beschrijft: een talenstrijd tegen de Fransen waarin vooral Jan Breydel de rol van militieleider op zich neemt tijdens de Brugse Metten. Wat Breydel betreft is er onder historici echter al zeker twintig jaar lang een consensus: een belangrijke rol heeft hij niet gespeeld, hij was wellicht niet eens aanwezig bij de Brugse Metten. In eigentijdse bronnen duikt de naam Jan Breydel pas op in 1308, al zou er wel een Breydel geweest zijn die warmoes en varkensvlees aanleverde tijdens de Guldensporenslag. Maar dat is nog steeds geen militaire rol.”
Toch heeft Jan Breydel zich in ons collectief geheugen genesteld en is er zelfs een stadion naar hem vernoemd. “Terwijl iemand als Pieter de Coninck die wél een volkse heldenrol heeft gespeeld in 1302, daar een beetje het slachtoffer van is geworden”, aldus Demets.
NATIONALE FEESTDAG
Valse held of niet, Huirtuit is nog lang niet uitgefeest. Op zondag 21 juli organiseert het lokaal bestuur in samenwerking met de cultuurraad traditiegetrouw een gezellige avond op een verkeersvrije Markt.
Nieuw dit jaar is dat de Molenstraat tot aan Jeugdhuis ’t Verschil wordt afgesloten, zodat ook café Titanic en De Veurleste kunnen meegenieten van het feestgedruis.
De cafés zetten hun terrasjes buiten en op het marktplein word je een hele avond op muziek getrakteerd. Vanaf 19 uur speelt fanfare Sint-Pieter ten dans en na een toespraak van onze burgemeester neemt Discobal National het podium over om er een ferme tricolore lap op te geven. Ambiance met énkel het allerbeste uit de Belgische muziekgeschiedenis!
De vier finalisten van het Herenthouts kampioenschap Teppeschiet met schepen Torfs.
Scheidsrechter Davy Van Dingenen in actie ...
De cultuurraad trakteerde alle aanwezigen op een portie heerlijke Vlaamse aardbeien!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten