dinsdag 23 juli 2019

Terrein ‘Bergen’ erkend als privaat natuurreservaat

In november 2014 diende vzw Natuurpunt Beheer een aanvraag in bij de Vlaamse Regering om het gebied E-443 ‘Bergen’ te erkennen als privaat natuurreservaat. Het lokaal bestuur van Herenthout gaf hiervoor in maart 2015 een positief advies. Zij was van mening dat het visiegebied en de beheersvisie van het privaat natuurreservaat verenigbaar zijn met de ruimtelijke visie binnen de gemeente.

Ook het Departement Landbouw en Visserij, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen gaven positief advies zodat de Vlaamse Regering op 14 mei 2019 het gebied officieel heeft erkend als privaat natuurreservaat. Het erkende gebied heeft een oppervlakte van 2ha 49a 52ca.
Een natuurreservaat is een gebied dat zo belangrijk wordt geacht voor het behoud en de ontwikkeling van de natuur dat het onder bescherming is gesteld. Een erkend natuurreservaat wordt door de Vlaamse Regering erkend voor 27 jaar. Er is een beheerplan opgesteld met doelstellingen in het ‘visiegebied’ en met maatregelen voor het beheer en de inrichting. Het beheerplan is goedgekeurd en ligt ter inzage bij de Centrale Diensten van het Agentschap voor Natuur en Bos.

DE BERGEN OP NATUURPUNT
In de Kempen werd traditioneel zeer veel rogge geteeld omdat dat graan best gedijde op de armere zandgronden. Door het quasi verdwijnen van roggeakkers uit de Kempen werd hun specifieke akkerflora - onkruid voor de landbouwers - ook steeds zeldzamer. Deze (on)kruidrijke akkers zijn uit het landschap gebannen door zaadschoning, gebruik van onkruidbestrijders en sterke bemesting.
Op de Bergen te Herenthout tracht Natuurpunt enkele akkers in die glorie te herstellen en met succes! De alom bekende korenbloem bloeit jaarlijks prachtig en massaal evenals de zeer zeldzame bolderik. Bolderik is een anjer met een prachtige roze bloem. De zwarte bolvormige zaden zijn wel giftig! Klaproos en echte kamille geven rode en witte tinten. Dit project werd gestart als uitwerking van het GNOP van Herenthout. Natuurpunt heeft met dit project getracht meer aandacht te vragen voor de bedreigde akkerflora en akkerfauna. Bij deze laatste hoort ook zeker en vast de wilde hamster die niet meer voorkomt in de Kempen maar wel in Haspengouw. (Bronnen: herenthout.be, natuurpunt.be)

Wil je de Bergen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met wandelgids Marc Florus, 014-50 26 92 of e-post.


Op de Bergen tracht Natuurpunt enkele akkers in hun glorie te herstellen en met succes! De alom bekende korenbloem bloeit jaarlijks prachtig en massaal evenals de zeer zeldzame bolderik. (Beeld: Kevin Feytons)

Geen opmerkingen: