Gisteren werd onder het goedkeurend oog van kersvers schepen van cultuur Machteld Ledegen in Café ’t Molenhuis het nieuwe carnavalsseizoen op gang geblazen. Traditioneel gebeurt dit met de aanstelling van een nieuwe keizer. Maar dat was zonder Bart Stubbe gerekend.
Normaal verwachtte stoetminnend Huirtuit dat er ook dit jaar een prins tot keizer zou ‘gepluimd’ worden. Prins Bart I vond echter dat die eer hem niet toekomt. Naar eigen zeggen zou hij omwille van zijn beperkte bijdrage de laatste jaren niet voldoen aan de voorwaarden. Bovendien kon Bart wegens privéredenen niet aanwezig zijn bij de start van het carnavalsseizoen.
RAMPJAAR
Bart I was prins in 1995. En wat tot het collectief geheugen van stoetend Huirtuit behoort is de datum van 18 april 1995. Op die dag werd het kledingmagazijn in de Molenstraat in de as gelegd.
“1995 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten”, wist Prins Wim I van de Gilde van Peer Stoet. “Prins Bart kwam dat jaar als brandweerman naar buiten om het stoetmagazijn dat in lichterlaaie stond samen met de collega-brandweerlieden te blussen.” Bart had trouwens drie raakvlakken met de brand. Als prins én brandweerman bond hij namelijk een ongelijke strijd aan met de vuurzee, die ook zijn ouderlijk huis bedreigde.
1995 als een rampjaar betitelen voor Peer Stoet mag dus een understatement genoemd worden. Gelukkig bleef het stoetarchief gevrijwaard, want dat lag veilig op de zolder van archivaris André Cambré.
VIJFDE PLUIM VOOR AUGUST I
Gelukkig kon er toch nog iemand gevierd worden. Het was gisteren dag op dag 25 jaar geleden dat prins August I (Van Dyck) tot keizer werd gemaakt. Hij kreeg hiervoor een vijfde pluim opgestoken door stoetvoorzitter Keizer Gunter I.
August was prins in 1970, het jaar dat de stoet voor het laatst rondging op zondag en dinsdag. Hij is de zesde prins-keizer die dit dubbel anciënniteitschap behaald.
En nog was men niet uitgevierd. “Onlangs werd Prins Nico I aangesteld als onze nieuwe voorzitter”, aldus prins Wim I. “Hij neemt de taak over van Keizer Stan II die twaalf jaar het beste van zichzelf gaf als voorzitter. We laten dit niet zomaar passeren en benoemen hier vandaag Keizer Stan als erevoorzitter van onze vereniging!”
“FIER OP PEER STOET”
Het laatste woord vooraleer men op kroegentocht vertrok, was weggelegd voor schepen van cultuur Machteld Ledegen. Zij blikte in haar toespraak terug op de moeilijke geschiedenis die de carnavalstoet meemaakte in het verleden, gevolgd door een woord van sympathie en verwondering voor de doorzettingskracht van de vereniging. “Als we zien waar de stoet in Herenthout op dit moment staat, kunnen we niet anders dan fier zijn op Peer Stoet”.
Ook een traditioneel gegeven: de foto aan ’t Molenhuis. (Beeld: Toon Gijbels)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten