donderdag 12 december 2019

Laureaten Levensloop Grants 2019

In 2019 bracht Levensloop meer dan 4.200.000 euro op in 28 verschillende gemeentes. Dit gebeurde door meer dan 1.509 teams, 700 vrijwilligers, 75.108 deelnemers, door en voor 4.300 Vechters (mensen met of na kanker) en ook dankzij tienduizenden bezoekers. Een deel van het ingezamelde geld gaat sinds 2018 naar de zogenaamde ‘Levensloop Grants’ van Stichting tegen Kanker.

Lokale initiatieven die ten goede komen aan het welzijn van patiënten en hun naasten kunnen een aanvraag indienen voor steun van Stichting tegen Kanker. Deze ‘Levensloop Grants’ worden gefinancierd met een deel van het geld dat de Levenslopen in de regio van die initiatieven inzamelde. Met deze grants wil Stichting tegen Kanker tegemoetkomen aan de groeiende noden op het terrein die niet binnen de huidige ondersteuningsmogelijkheden van de Stichting tegen Kanker passen én lokale projecten financieren in de gemeenschappen waar Levensloop georganiseerd wordt.
Levensloop wordt in de eerste plaats georganiseerd om solidariteit te tonen met de Vechters en hun naasten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat een deel van de inkomsten terugvloeit naar lokale projecten voor Vechters en hun naasten.

NETELAND
De Levenslopen weten nu welke projecten in 2019 in hun regio gesteund worden door de formidabele inzet die de comités, vrijwilligers en sympathisanten leverden tijdens, voor en na hun 24 uur durende Levensloop. In totaal werd er 271.859 toegekend aan 69 projecten.
Voor Levensloop Neteland werden de projecten van Samen verder Kempen (5.000 euro) en Lost & Co (3.500 euro) geselecteerd. Samen verder Kempen is een lotgenotengroep voor mensen met borstkanker en hun omgeving en werkte een project uit rond ‘Vakantie naar zee voor lotgenoten’. Lost & Co organiseert ontmoetingen van mens tot mens, gewoon en ongedwongen. Zo zorgen ze er samen voor dat verlies bespreekbaar wordt. Lost & Co ontwikkelde een inspriratiedoos rond hun thema ‘Geef verlies een gouden randje’.

ONAFHANKELIJKE RAAD
Nu worden die grants niet zomaar met de natte vinger toegewezen. Stichting tegen Kanker richtte hiervoor in 2018 een onafhankelijke raad van experts én patiënten en naasten op, die beoordeelde welke projecten in aanmerking komen. Alle actoren binnen het medisch en psychosociaal netwerk van een regio konden een aanvraag indienen. De mogelijke bestemming werd doelbewust ruim gehouden om in de realiteit te kunnen beantwoorden aan de lokale noden.

Hier vind je de volledige lijst van de laureaten en hun projecten.


“In Japan herstellen ze gebroken borden en kopjes met gouden lijm. Zo worden de breuken geaccentueerd in plaats van weggestopt”, zegt Kathleen Roskams (rechts) van Lost & Co, hier op de foto met enkele vrijwilligers die de Gouden Dozen helpen vullen. (Foto: RR)

Geen opmerkingen: