GOC Ter Voncke was voor de jaarlijkse hoogmis van Cultuurraad en Jeugdraad tot de nok gevuld. Maar liefst 350 aanwezigen - een record - zagen topfavoriet MinC met de hoofdvogel aan de haal gaan. De concertorganisatoren werden voorgedragen door fan van het eerste uur Vicky Verbeeck en haalden het in een ultieme stemronde van rookie Jeroen Echelpoels.
“Bijna 25 jaar na het laatste concert laat MinC muziekminnend Vlaanderen opnieuw kennis maken met de legendarische concertzaal De Lux”, schreef Vicky in haar motivatie. “De voetsporen in dewelke de mannen van MinC treden zijn groots en diep. Je kan immers moeilijk zeggen dat de MAF Brothers destijds met o.a. Dire Straits, The Cure, U2 en Jef Healey ‘klein grut’ naar Herenthout haalden.”
Met de punk van ervaren rotten De Brassers en Red Zebra trokken de mannen van MinC in maart 2019 een nieuwe reeks van concerten op gang. In november 2019 volgden dubbelconcerten met Stonepiler en The Godfathers, én Cargo Mas en Steffen Morrison. In het voorjaar staan met Stereo MC’s (9 februari), Soulsister (8 maart) en De Mens (20 maart) opnieuw drie kleppers op het programma!
Over muziek gesproken: naast de muzikale intermezzo’s van de huisband was er vanavond ook een optreden van JOLO, de jeugdband van de fanfare. JOLO heeft met Tars De Ridder sinds kort trouwens een nieuwe dirigent. Ook een topper! Op hun setlist stonden ‘Captain America March’, ‘Ammerland’ en ‘Drum of Darkness’.
NIEUWE AWARDS
De genodigden vonden bij binnenkomst op de tafels kaartjes met daarop mysterieuze contouren en een begeleidend tekstje. Bleek dat de Cultuurraad voor de 40e Cultuurprijs nieuwe awards had laten maken.
De raad ging hiervoor aankloppen bij Rik Van de Wouwer. De Herenthoutse kunstenaar maakte een ontwerp gebaseerd op de natuur, meer specifiek de groei en de ontwikkeling van planten. “Ik ben van mening dat als je een kunstwerk krijgt het iets anders mag zijn dan een trofee. Daar bedoel ik mee dat de klassieke opstelling van een sculptuur op een zwart stenen blokje met een zilveren plaatje voor mij niet werkt als kunstwerk.” En niet alleen de awards voor de Cultuurprijs en de Carrièreprijs werden opgewaardeerd. Ook de Trofee van Verdienste kreeg een facelift.
CARRIÈREPRIJS
Er werd dit jaar opnieuw een carrièreprijs uitgereikt. Die eer viel deze keer te beurt aan Chris Dercon.
De carrière van Dercon, die in Amsterdam en Leiden kunstgeschiedenis, theaterwetenschappen en filmtheorie studeerde, is ronduit indrukwekkend. Hij leidde de voorbije dertig jaar onder meer het Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), het Haus der Kunst (München) en het Tate Modern (Londen). Onder zijn leiding behaalde het museum in Londen een record aan bezoekers en zijn digitale strategie leidde tot een laagdrempeliger museum. In januari 2019 werd hij directeur van de Franse koepelinstelling Réunion des musées nationaux-Grand Palais. Hij krijgt een grote taak: er is een renovatie van meer dan 400 miljoen euro gepland.
Dercon werd op het podium geïnterviewd door een oude bekende, namelijk zijn neef Cis Bierinckx. En ook hij heeft intussen een heel internationaal cultureel parcours afgelegd. Bierinckx, momenteel onafhankelijk curator in Düsseldorf, staat trouwens op de shortlist voor een van de volgende carrièreprijzen. Want ook voor hem begon alles in Huirtuit. Eerst als lid en mede-programmator van Filmclub ’67, daarna als hoofd van Jeugdhuis Selkit, lid van fotoclub Toreke én het Davidsfonds, waarvoor hij in Torekensschool enkele tentoonstellingen hedendaagse kunst opzette.
De twee neven staken tijdens het interview de loftrompet over Herenthout, waar hun culturele parcours begonnen is. De avond maakte indruk op het tweetal. Dercon kon het optreden van JOLO ten zeerste smaken. Het deed hem denken aan de kopermuziek van nonkel Jos en nonkel Miel.
JEUGDDUIM
De Jeugdduim tenslotte was voor klimaatambassadeur Florine Waeyaert. Zij gaf onze burgemeester in november vorig jaar een klimaatstoel. Een en ander kaderde in het nieuwe streekpact ‘Kempen2030’ dat 29 Kempense burgemeesters ondertekend hebben. Florine gaf trouwens Jeroen Echelpoels - echt wel de poulidor van de avond - het nakijken.
IDENTIKIT CHRIS DERCON
- Geboren in Lier, op 30 juli 1958
- 1976 tot 1982: studies kunstgeschiedenis, theaterwetenschappen en filmtheorie in Amsterdam en Leiden
- 1990 tot 1995: directeur van Kunstcentrum Witte de With in Rotterdam
- 1996 tot 2002: directeur van Museum Boijmans van Beuningen, eveneens in Rotterdam. Zijn periode in het Rotterdamse museum was trouwens niet geheel onomstreden. Hij verliet het museum na heel wat interne conflicten en met ongezouten kritiek op de ‘Berlusconi-cultuur’ die de stad volgens hem bedreigde.
- 2002 tot 2007: directeur van het Haus der Kunst in München
- 2010 tot 2016: directeur van het Tate Modern in Londen
- 2016 tot april 2018: leidinggevende aan het Berlijnse theater Volksbühne. Dit ging met ophef gepaard en leidde zelfs tot een bezetting van het theater.
- 7 november 2018: de Franse regering benoemt hem voor vijf jaar tot directeur van het Grand Palais in Parijs.
Carrièreprijswinnaar Chris Dercon tijdens een signeersessie in Londen in 2014. U herkent ongetwijfeld Ann Demeulemeester, PJ Harvey en Patti Smith. (Beeld: Flo Kohl)
Kunstenaar Rik Van de Wouwer koos uiteindelijk niet voor een klassieke figuur. “Er is wel een verwijzing naar een lauwerkrans”, aldus Rik.
Jeugdduim-winnares Florine Waeyaert (rechts) en haar klimaatstoel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten