Op 4 mei wordt een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer en ook op drukkere plaatsen gaan we er eentje dragen. 40% van de Belgen heeft nog geen masker in huis en 25% van de mensen zal zelf een exemplaar maken. Bij een kleine helft van de deelnemers lukt ook het preteaching vrij probleemloos. Een en ander blijkt uit de Grote Coronastudie van UAntwerpen van afgelopen dinsdag, waarin met mondmaskers en preteaching twee heikele thema’s werden aangesneden.
De Belgen verliezen stilaan hun motivatie om de coronamaatregelen nog langer vol te houden. Dat blijkt uit de motivatiebarometer van UGent, een van de meer dan dertig coronagerelateerde bevragingen die momenteel loopt in ons land. “De vermoeidheid slaat toe”, zeggen de wetenschappers. Dat vertaalt zich ook in het aantal deelnemers aan de Grote Coronastudie van UAntwerpen, mee vormgegeven door UHasselt, KU Leuven en ULB.
Aantal deelnemers vermindert
“Aan de zevende golf van onze enquête namen dinsdag 120.000 mensen deel”, weet Koen Pepermans (UAntwerpen). “10.000 respondenten vulden de bevraging deels in. Het aantal deelnemers vermindert naarmate de crisis langer aansleept, maar met 120.000 blijft het natuurlijk een zeer relevante bevraging. De gewogen data gebruiken we onder meer om betere voorspellingen te kunnen doen op basis van simulatiemodellen, en ook om beter de impact van de evoluerende epidemie en de maatregelen te kunnen schatten op gezondheids-, economisch en psychosociaal vlak.”
Mondmaskers
Mondmaskers staan al enkele dagen centraal in de coronaberichtgeving. 40% van de deelnemende Belgen had dinsdag nog geen mondmasker(s) in huis. 33% heeft er besteld of gaat dat nog doen, 25% gaat zelf een masker maken. 24% verwacht er te krijgen via de werkgever, 13% rekent op de eigen gemeente.
Hoe ouder men is, hoe meer mondmaskers men in huis heeft, zowel zelfgemaakte (vooral de vrouwen) als gekochte. Mensen die in de familie of in de vriendenkring COVID-patiënten kennen, hebben vaker dan anderen reeds maskers aangekocht.
Hogeropgeleiden zijn minder geneigd een masker te dragen. Ook hier geldt dat men sneller geneigd is mondbescherming te dragen als men een COVID-patiënt kent.
Preteaching
De eerste week preteaching is achter de rug. 13% van de deelnemende ouders zegt dat het (helemaal) niet haalbaar is om hun kinderen te ondersteunen. Voor 41% is het soms haalbaar, voor 46% lukt het zonder veel problemen.
Mensen in financieel moeilijke situaties rapporteren vaker een gebrek aan communicatie met scholen. Zo geeft 48% van de gezinnen die het financieel moeilijk hebben én kinderen hebben in het zevende jaar van het technisch of beroepsonderwijs, aan dat communicatie met de school grotendeels ontbreekt. Voor diezelfde jongeren in gezinnen die het financieel goed hebben, ligt dat cijfer maar op 9%.
Nieuwe website
Wie interesse heeft in de grote verscheidenheid aan interessante resultaten van de Grote Coronastudie kan terecht op corona-studie.shinyapps.io/corona-studie. Die nieuwe website, een project van Jonas Crevecoeur (KU Leuven), bundelt heel wat grafieken over de verschillende deelaspecten van de bevraging. In één oogopslag kunnen geïnteresseerden zo de evolutie voor een bepaald aspect door de weken heen zien. Zo wordt onder de tab ‘exitstrategie’ duidelijk dat het vertrouwen van Belgen in de Europese politiek beduidend lager ligt dan het vertrouwen in de federale, regionale en gemeentelijke aanpak van de crisis. (Bron: UAntwerpen)
Het liefst van al willen we onze (groot)ouders en vrienden opnieuw bezoeken ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten