zondag 10 mei 2020

Charel Cambré maakt zeefdruk voor het Rode Kruis

Dezer dagen had de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis Vlaanderen moeten starten, waarbij vrijwilligers aan supermarkten of aan kruispunten stickers verkopen om geld in het laatje te brengen. Voor het eerst in bijna zestig jaar is dat nu niet mogelijk door de coronasituatie. Betrokken partner Standaard Uitgeverij wil het Rode Kruis toch een financieel duwtje in de rug geven door een onlineveiling te organiseren en door een exclusieve, gelimiteerde zeefdruk van Charel Cambré aan bedrijven te verkopen.

Standaard Uitgeverij is al jaren een trouwe partner van de Rode Kruis-stickeractie. Suske en Wiske, de Kiekeboes, de Rode Ridder en Jommeke zijn al meerdere keren de hoofdrolspelers geweest op de stickers. Dit jaar zijn vijfenzeventigjarige Suske en Wiske opnieuw de ambassadeurs van de stickeractie. De 770.000 stickers waren al gedrukt. Het Rode Kruis besliste daarom om ze nu gratis uit te delen door ze overal in Vlaanderen in brievenbussen te stoppen met de warme oproep om de vrijwilligers in jouw buurt te steunen.

Online veiling
“We hopen dat de mensen hun gul hart tonen, maar wij willen ook niet achterblijven”, vertelt CEO Jeroen Overstijns van Standaard Uitgeverij. “We zijn meteen beginnen nadenken over wat we kunnen doen. Zo ontstond al snel het idee om een online veiling te organiseren.” Samen met Veilinghuis Bernaerts worden op 24 juni tekeningen geveild van een hele rist bekende striptekenaars die zich voor deze actie engageerden: Luc Morjaeu (Suske en Wiske en ontwerp van de sticker), Charel Cambré (Amoras, Suske en Wiske Junior), Steve Van Bael (Nachtwacht), Philippe Delzenne (Jommeke), Kim Duchateau, Urbanus, Nix (De Buurtpolitie), Hec Leemans (F.C. De Kampioenen), Fabio Bono (De Rode Ridder) en Merho (De Kiekeboes).
“We koppelen die benefietactie aan een reeds geplande stripveiling”, vertelt Peter Bernaerts. “Zo trekken we zeker de aandacht van de stripverzamelaars. Zo’n online live-veiling gaat door met een veilingmeester in een lege zaal, klerken die de biedingen registreren die binnenkomen en een telefoonpanel dat de telefonische biedingen coördineert.”

Exclusieve zeefdruk van Charel Cambré
Geert Noels van Econopolis zet zich ook achter dit initiatief. De econoom is zelf een groot stripliefhebber en vroeg aan striptekenaar Charel Cambré om een exclusieve zeefdruk te maken. “Er worden vijfhonderd genummerde exemplaren van een cartoon gedrukt die Charel speciaal voor deze actie heeft gemaakt”, vertelt Geert Noels. “Bedrijven kunnen deze kopen voor 500 euro per stuk. Ik ga mijn netwerk vragen om er eentje te kopen om de zorgsector te steunen. Als er vijfhonderd bedrijven meedoen, hebben we toch al 250.000 euro verzameld.”

Meer dan 100 cartoons
Charel Cambré zag de opdracht meteen zitten. “Ik heb de voorbije weken al meer dan honderd cartoons gemaakt rond corona”, vertelt de tekenaar. “Deze tekening is iets universeler geworden. Aangezien Suske en Wiske dit jaar de ambassadeurs waren van de stickeractie, heb ik hen de hoofdrol laten spelen in het verhaal. Beschouw deze tekening maar als een herinnering aan deze rare tijden.”
Geert Noels is heel tevreden met het resultaat. “Ik hoop echt dat bedrijven hun gul hart tonen”, vertelt de econoom. “Deze tekening hoort echt thuis aan de receptie of in de koffiekamer waardoor mensen zich binnen tien jaar nog herinneren hoe we deze crisis zijn doorgekomen.” (Bronnen: Standaard Uitgeverij en Stripspeciaalzaak.be)


Standaard Uitgeverij laat van de originele tekening 500 genummerde en gesigneerde zeefdrukken maken. Bedrijven, stripverzamelaars en andere fans van Suske en Wiske kunnen deze bestellen door 500 euro over te schrijven op het rekeningnummer van het Rode Kruis (BE 28 096 00000 9620) met de mededeling ‘ZEEFDRUK RODE KRUIS’. De zeefdrukken worden bezorgd in de week van 25 mei.


Ook deze gag in potlood van Suske en Wiske Junior door Charel Cambré gaat onder de hamer ...


... evenals deze cartoon van Kim Duchateau ...


... en de illustratie ‘Urbanus’ door Urbanus himself!


De sticker van dit jaar. Als vrijwilligers jouw brievenbus hebben overgeslagen of er is in jouw gemeente geen bereik voor het Rode Kruis, dan kan je ze ook online kopen via rodekruis.be/sticker. Daar kan je zelfs meerdere stickers tegelijk bestellen.

Geen opmerkingen: