“Het Overlegcomité heeft vandaag kennisgenomen van de zorgwekkende epidemiologische toestand, waarbij het volledige land zich sinds vandaag op basis van de COVID-19 barometer op alarmniveau 4 bevindt (zeer hoge alertheid)”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld). “De druk op de ziekenhuizen en op de continuïteit van de niet-COVID-19-zorg neemt toe. Sommige ziekenhuizen kampen met personeelsuitval. Ook is er een verhoogde druk op de eerstelijnszorg, met name de huisartsengeneeskunde. Het aantal COVID-patiënten op intensieve zorg ligt vandaag ook 2,5 keer hoger dan eind maart.”
Om te vermijden dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een algehele lockdown heeft het Overlegcomité een reeks maatregelen beslist.
- Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon.
- Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
- Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
- Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
- Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
- Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
- Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.
- Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.
- Voor indooractiviteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
- Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.
De maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt. Meer info over de aangepaste maatregelen vind je hier.
Onrechtvaardig
Uit bovenstaand lijstje blijkt hoeveel men inzit met de horeca. Het is veruit de meest ingrijpende maatregel die wordt genomen en toch ‘prijkt’ de sluiting van cafés en restaurants pas op plaats 6 ...
“Dit komt onwaarschijnlijk hard aan”, zegt Matthias De Caluwé, ceo van Horeca Vlaanderen, in een eerste reactie. “Als er geen bewijzen zijn voor meer besmettingen in de horeca, voelt dit aan als een onrechtvaardige beslissing.”
Jojo
Recent kwam de bevestiging dat er amper besmettingen waren in de horeca in Vlaanderen. “We hadden voorgesteld om uniforme regels toe te passen. Maar volledig alles dicht is snoeihard. Als er geen bewijzen voor zouden zijn, dan is dat onrechtvaardig. We zijn de jojo van de samenleving’, aldus nog De Caluwé.
Overbruggingsrecht zal verdubbelen, steunmaatregelen worden verlengd
De federale regering en de deelstatenregering zullen alles op alles zetten om iedereen die economisch getroffen wordt, maximaal te steunen. Zo zal de federale regering het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten, verdubbelen. Bestaande steunmaatregelen zullen worden verlengd. Er komt ook een vrijstelling van RSZ. (Bronnen: BE-Alert, De Standaard, Belga)
Premier Alexenander De Croo. Archiefbeeld: Photonews (6 oktober 2020)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten