zaterdag 13 februari 2021

Coronavirus krijgt stoetmicroob niet klein

Op de vooravond van vastenavond peilen Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad naar het verdriet der carnavalisten. Blijkt dat het coronavirus de Huirtuitse stoetmicroob toch niet (helemaal) klein krijgt.

Oké, het centrum van Herenthout ligt er misschien wat desolaat bij, er staat geen kermis en alle kroegen zijn al maanden dicht. Sommige stoeters proberen echter dapper de leute erin te houden door hun huis te versieren met blauw-gele carnavalsattributen. Peer Stoet helpt de getroffen carnavalisten een handje en verkoopt via de Herenthoutse bakkers setjes om je huis te versieren. De ballonnen en lintjes vliegen ondertussen als zoete broodjes over de toonbank.

Wrang
Maar toch ... “Nooit klonk een carnavalshit zo wrang”, schrijft Cultuurprijs-winnaar Stefan Laenen in de krant. Laenen doelt op ‘Het feest kan beginnen’ van De Deurzakkers, want: “We blijven noodgedwongen binnen ...”
Dat noodgedwongen binnenblijven valt Huirtuiteneir Kris Van Nuffel alvast bijzonder zwaar. De Nacht van Herenthout - het ‘verkleed bal’ in de volksmond - is voor hem elk jaar een hoogdag. “Mijn buurman en ik vermomden ons eens als de dorpswacht van Huirtuit”, herinnert hij zich. “We schreven boetes uit voor de meest zotte zaken zoals vals zingen, geen confetti op zak of bier morsen.” Doet de coronapolitie dat nu ook niet? Voor de zotste dingen boetes uitschrijven?
Om de sfeer er toch een beetje in te houden, heeft Van Nuffel op zijn raam langs de Bouwelse Steeweg een levensgrote Peer Stoet aangebracht. En ook voor zondag heeft hij zitten broeden op een plannetje. “Onlangs hield het stoetmagazijn uitverkoop. Ze verkochten oude muziekluidsprekers. Ik schafte me zo’n hoorn aan en daarmee geef ik zondag het startschot van de onbestaande stoet. Het zou plezant zijn als er her en der in het dorp carnavalsmuziek door deze iconische boxen galmt.” Van Nuffels favoriet? ‘Er staat een paard in de gang’ van André Van Duin.

QuarANNtaine
Buurvrouw Ann Van Oeckel migreerde drieëntwintig jaar geleden van Oud-Turnhout naar Herenthout. Al snel bleek de inwijkelinge niet immuun voor de stoetmicrobe. Kan ook moeilijk met zo’n achternaam. Maar Ann bleek ook niet immuun voor het coronavirus en zit in quarantaine. “Ziek en geen carnaval, het is één doffe ellende”, lacht ze.
Van Oeckel zetelt in het bestuur van Peer Stoet, de organiserende kracht achter carnaval. “Ondanks corona zat de stoet niet stil. Er was een editie van ons tijdschrift Stoetmicrobe. In het kledingmagazijn hadden we de handen vol met het sorteren, wassen en repareren van onze immense stock carnavalskleding. Stof voor de kostuums, hout en verf voor de wagens, verzekeringen ... Carnaval vieren kost geld.”

Streep door de rekening
Ook cafébaas Steven Verbruggen windt er geen doekjes om. Geen carnaval betekent een fikse streep door de rekening. “Stoet is hier hét evenement van het jaar. Het is meer dan louter beide stoetzondagen en de Nacht van Herenthout. Veel groepen vergaderen al maanden vooraf op café, of ze komen na hun repetitie nog een pintje drinken. In de parochiezaal recht tegenover mijn deur zijn normaal enkele carnavalsbals, daarvan heb ik normaal ook veel klanten die de straat eens oversteken.”
De week voor carnaval maakt Steven van zijn kroeg normaal een feestbunker. “Ik haal kadertjes van de muur, bind lampen omhoog, ... Alles wat los zit of kapot kan, moet tijdelijk weg. Klaar voor de carnavalsstorm.” Niet dit jaar ...
Eén van de vaste stoet-dj’s die de Bar-Baar keer op keer op zijn kop zet is dj Balou. “Zondag 14 februari speelt Balou van 17 tot 20u een carnavalsmuziekset via de Facebookpagina van Bar-Baar. Hopelijk verzacht zijn muziek het leed van duizenden bloedende stoetersharten.”

Carnaballetjes
Het laatste woord is aan Peter Cambré. De chef-kok stoet al sinds 1968 en sloeg tot op heden geen editie over. “Ik kan me geen leven voorstellen zonder stoet”, zegt Cambré, die het grootste deel van zijn stoetcarrière bij het koldergezelschap Imitato zit.
Samen met enkele oud-leden van Imitato gaat Peter maandag verkleed en coronaveilig wandelen. “De dresscode is Tirol. Een alpenhoedje en een lederen hoos, meer moet dat niet zijn. Me tijdens deze dagen niet verkleden, is in de verste verte geen optie.”
Normaal sluit Cambré zijn tapaszaak La Taperia tijdens carnaval. Nu verzorgt hij twee weekends takeaway mzt een aangepast menu. “Ons stoetmenu is volledig gethematiseerd met onder meer gemarineerde alaafjes, carnaballetjes, confetchikka, stoverij met bier van plezier en een verrassingstoetje. Geen schrik, het zijn klassieke superlekkere tapas maar hun namen zijn gecarnavaliseerd. Brouwerij Moortgat lanceert de nieuwe Duvel 6,66 en dit bijzondere bier zit als primeur ook in ons afhaalpakket. 666 is het nummer van het beest. Geen toeval, want wij in Herenthout kunnen feesten als de beesten.” (Bronnen: Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad)

Ann Van Oeckel toont de Peer Stoet-collectie. “Ook de webshop met sweaters, mutsen en mondmaskers van Peer Stoet is een succes. Corona krijgt carnaval niet kapot!” Foto: Joren De Weerdt

Kris Van Nuffel en zijn levensgrote Peer Stoet. Foto: Joren De Weerdt

“Herenthout zonder stoet is nog erger dan een café zonder bier!”, aldus Steven Verbruggen van Bar-Baar. Foto: Joren De Weerdt

Number of the beast Peter Cambré. Let op het mooie hebbedingetje in de achtergrond, een ontwerp van By Britt - Gifts and More ... Foto: Joren De Weerdt

Maar ... “Na een telefoontje van het bestuur van de stoet moest ik stoppen met het maken van de cirkels”, aldus Britt Meulemans. Geen cirkels meer met de afbeelding van Peer Stoet en de teksten ‘Huirtuit carnaval’, ‘Huirtuit bovenal’ of ‘Herenthoutse sterren’. Héél flauw van Peer Stoet vinden wij ...

Geen opmerkingen: