zaterdag 27 februari 2021

De Croo en Vandenbroucke knielen voor Van Ranst

Het Overlegcomité zat gisteren samen om te bekijken of er versoepelingen mogelijk waren. Een maat voor niets, zo bleek. “We hebben gekozen voor een time-out van een week”, vertelde premier Alexander De Croo (Open Vld). Met deze beslissing spelen De Croo en Frank Vandenbroucke (SP.A) helemaal in de kaart van de experten. Marc Van Ranst op kop.

Dat Van Ranst meerdere keren per dag zijn licht laat schijnen op dé pandemie verbaast niemand meer. Zo twitterde hij op maandag 22 februari: “Verstrengingen zijn niet nodig; versoepelingen zouden nu onverstandig zijn.” De volgende dag liet hij zich dan weer optimistisch uit over de uitbreiding van de buitenbubbel van vier naar acht personen, ondanks het stijgende aantal besmettingen. 

Enige juiste beslissing?
En toch reageert Van Ranst opgelucht op de beslissing van het Overlegcomité om voorlopig geen nieuwe versoepelingen door te voeren. “Ik denk dat dit de enige juiste beslissing was”, zegt de met de wind draaiende viroloog. “De stijging in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is immers erg verontrustend.”
Luc De Wandel, Editor-in-Chief bij Roularta Media Group tussen 1996 en 2006 en momenteel General Manager bij CAT communicatie-adviesbureau, ziet een en ander anders. “Versoepelen is perfect mogelijk”, schrijft hij. “Mét de juiste cijfers!” Lees hieronder zijn bijdrage ...

Versoepelingen perfect mogelijk ... met de correcte cijfers

“Als het stormt kan je niet opstijgen”, zei Alexander De Croo op de persconferentie gisteren. Een om diverse redenen ongelukkige uitspraak. Mijn vrienden piloten lachen daar alvast smakelijk mee: er moet al een orkaan woeden voor ze met hun Boeings en Airbussen aan de grond blijven. 'Sportief vliegen' noemen ze dat. Dus dat was een totaal verkeerd gekozen metafoor van onze bange premier/piloot.

Maar stormt het momenteel wel echt in Coronaland? De premier baseerde zich voor zijn misplaatste luchtvaartsymboliek op recente cijfers van ziekenhuisopnames: 204 ‘Coronapatiënten’ opgenomen op één dag, en een stijging van het weekgemiddelde met 16%.

Zullen we de échte realiteit in Coronaland eens nader bekijken? Tijdens de winter worden altijd, ieder jaar opnieuw, meer mensen opgenomen in onze ziekenhuizen, overwegend met ademhalings- en hartproblemen. Die stijging is bekend en internationaal in talloze studies gedocumenteerd. Een stijging op dit moment is dus niet verwonderlijk. Die is er zonder Corona ook.

Het is inmiddels ook al bijna een jaar geweten, en het wordt telkens bevestigd, dat van alle ‘Corona’-patiënten in onze ziekenhuizen, een meerderheid (2/3 soms zelfs) daar ligt mét Corona, maar niet wégens Corona. Met andere woorden: die mensen zijn niet binnen gekomen omdat ze aan een Coronabesmetting lijden, maar voor iets helemaal anders. Bij hen wordt pas toevallig ontdekt dat ze met Corona besmet zijn na de verplichte test bij hun opname voor een andere aandoening. En die opnames voor diverse aandoeningen stijgen vanzelf, iedere winter.

Een flink deel van de besmettingen met Corona ontstaat bovendien ongetwijfeld in de ziekenhuizen zelf: uit een studie is gebleken dat de gemeenschappelijke ruimtes in hospitalen – de wandelgangen, de toiletten en de cafetaria’s – ware broeihaarden voor het virus zijn. 23% van de stalen genomen in toiletten bevatten virusmateriaal, 12,3% van de luchtstalen in personeelsruimtes zoals cafetaria’s bevatten virus en 33,3% van de stalen in publieke ruimtes zijn besmet. De kans op besmetting in het ziekenhuis zélf is dus zeer groot.

Wie deze gegevens bij mekaar optelt, ziet in dat het volgende scenario zich afspeelt: 
  • meer opnames in ziekenhuizen omdat het winter is, zoals ieder jaar
  • een meerderheid van die opgenomen patiënten is onwetend besmet met Covid19
  • een flink deel van die onwetend besmette patiënten heeft die besmetting wellicht opgelopen in het ziekenhuis zelf.
Dan hoeft het niet te verwonderen dat het totaal aantal patiënten dat zich ‘met’ Corona en ‘wegens’ Corona in het ziekenhuis bevindt, stijgt. Die stijging is er overigens ieder jaar, ook zonder Corona.

Bovendien blijkt dat er evenveel patiënten het ziekenhuis dagelijks verlaten als er worden opgenomen: gemiddeld (per week) zijn er 126 opnames per dag, terwijl er op sommige dagen, zoals gisteren, ook 126 patiënten het ziekenhuis verlaten. De resultante voor ‘stijging’ is dan... nul. Ook dat is conform met niet-Coronajaren.

Het enige bruikbare criterium is dan spijtig genoeg het aantal Coronadoden. Maar ook daar is er goed nieuws, uitermate verheugend nieuws zelfs: de voorbije week overleden dagelijks gemiddeld 26 mensen met Corona. Dat is een daling met 34%! Ook hier is dan nog niet altijd even duidelijk of deze overlijdens zuiver te wijten waren aan doodsoorzaak ‘Corona’ of een andere, onderliggende aandoening.

Wie deze cijfers bekijkt met de nodige ernst en nuance kan alleen maar concluderen dat de redenen die de overheid gisteren heeft aangehaald om niets te moeten versoepelen, op zijn best dubieus zijn en op zijn slechts totaal onzinnig. Het stormt niet alleen niet, Mijnheer De Croo, het is perfect vliegweer!

Dé hamvraag is dan nogmaals: waarom confronteert geen enkele journalist de premier met deze cijfers op de persconferentie? En waarom worden de noodlijdende sectoren zoals de cultuursector en de horeca alweer een week langer gegijzeld, met zulke dubieuze cijfers?

Luc De Wandel


Geen opmerkingen: