woensdag 3 maart 2021

Nieuwe pijpleiding tussen Ruhrgebied en Antwerpse haven mogelijk door Herenthout

Als alles volgens plan verloopt, wordt in 2023-2024 gestart met de aanleg van een ondergrondse pijpleiding tussen het Duitse Ruhrgebied en de Antwerpse haven. Op tafel liggen drie tracés van 130, 150 en 170 kilometer. Welke route het wordt, is nog niet duidelijk. Dat een ervan door Herenthout loopt, is dat wel ...

Burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) viel gisteren naar eigen zeggen compleet uit de lucht toen er berichten over de bewuste pijpleiding op verschillende media verschenen. “Hier kunnen we toch wel stellen dat de communicatie vanuit de Vlaamse regering richting de betrokken gemeentes beter had gekund”, zegt Raeymaekers in Het Laatste Nieuws. “We moeten zelf alles nog uitzoeken over het mogelijke tracé van de pijplijn in onze gemeente. Ook wij krijgen nu vragen. Verdere communicatie hierover zal zeker nog volgen als we zelf de juiste info hebben.”

Wat?
De Vlaamse Regering keurde op 18 december 2020 de startnota goed voor de opmaak van het GRUP Leidingstraat Antwerpen-Ruhr (Geleen). Het plan ligt op het grondgebied van 45 gemeenten in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Dit GRUP heeft als doel een reservatiestrook vast te leggen voor een ondergrondse leidingstraat tussen de haven van Antwerpen tot aan de grens met Nederland (Geleen) en verder door tot in het Ruhrgebied. Een leidingstraat is een zone waarin pijpleidingen gebundeld kunnen worden aangelegd.

45 meter
Voor de aanleg van de pijpleiding, die in eerste instantie propaangas en CO2 zal transporteren tussen het Ruhrgebied in Duitsland en de haven van Antwerpen, is er een strook van 45 meter breed nodig. Die zal lopen via landbouwgronden en natuurgebieden waarvoor op dit moment gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP) worden opgemaakt.
Naar verluidt zal alles in het werk gesteld werd om woongebied zoveel mogelijk te omzeilen, maar gezien een strook van 45 meter breedte nodig is, zullen er ongetwijfeld woningen moeten wijken. Afhankelijk van de route waarvoor finaal zal worden gekozen, zou het in totaal gaan om 18 tot 80 woningen. Voorlopig lijkt het erop dat Herenthout gevrijwaard zal blijven van eventuele onteigeningen.

Omgevingsvergunning
Alvorens er een definitief plan wordt goedgekeurd, zal de burger nog gehoord worden. “We staan nog maar aan het begin van de procedure”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Departement Omgeving. “Het plan wordt nu voorgesteld en iedereen kan nog tot 30 maart opmerkingen formuleren. Die worden verwerkt en met die opmerkingen zal er uiteindelijk voor één tracé gekozen worden. Daarna wordt het publiek nog eens gehoord, waarna de Vlaamse overheid het plan zal goedkeuren.”
Die pijpleiding zal er komen, laat daar geen misverstanden rond bestaan. Eens het plan goedgekeurd is, is het aan de initiatiefnemer van de pijpleiding om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de bouw van de leiding. Ook hier kunnen dan opnieuw bezwaren tegen geformuleerd worden. Vlaanderen zal tegen dan volhangen met gele affiches ...

Infomoment
Van 2 maart 2021 tot 30 april 2021 loopt de publieke raadpleging over de startnota, met een digitaal infomoment op 25 en 30 maart en op 6 april, telkens van 19 21 uur. Inschrijven is verplicht en kan via 02-553 38 00 of via deze link De startnota ligt ook ter inzage in de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten. Inzage is enkel mogelijk op afspraak.

Een van de voorgestelde trajecten zal Herenthout binnenkomen ten zuiden van het industriepark op de grens met Herentals en baant zich langs Bergen, Oosterhoven en Heikant een weg naar Herentals. Beeld Departement Omgeving

De startnota stelt drie te onderzoeken tracés voor: een noordelijk tracé, een zuidelijk tracé en een gecombineerd centraal tracé. Het beginpunt van elk tracé takt aan op bestaande leidingen en bedrijven in de Antwerpse haven, ter hoogte van de Tijsmanstunnel. Het eindpunt kruist de Maas via Dilsen-Stokkem of via Maasmechelen, richting Nederland (Geleen). Ter hoogte van de chemieclusters langsheen het Albertkanaal in Geel, Meerhout, Tessenderlo en Beringen worden aantakkingen voorzien. Beeld Departement Omgeving

Geen opmerkingen: