maandag 20 januari 2025

Baileybrug aan ‘t Schipke afgesloten

De fiets- en voetgangersbrug over de Grote Nete, nabij herberg ’t Schipke aan de Nete, aan de grens met Bevel (Nijlen), is sinds maandag tijdelijk afgesloten voor dringende renovatiewerken. De werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer een week. Fietsers en voetgangers die de Grote Nete willen oversteken, worden omgeleid via de Hellebrug aan de Bevelsesteenweg.

Na jaren intensief gebruik wordt het brugdek volledig vernieuwd. Aaron Helsen, schepen van toerisme (cd&v), licht toe: “Er komt een nieuwe betonplaat met een antisliplaag, zodat de brug ook bij natte of winterse omstandigheden veilig te gebruiken is. Bovendien is dit materiaal duurzamer dan de huidige houten planken.”
Aan ’t Schipke ligt er sinds 1949 een voetbrug die de oevers van Herenthout en Itegem verbindt. De voorlopige baileybrug is eigendom van De Vlaamse Waterweg en werd in 2014 als tijdelijke oplossing geïnstalleerd omdat het vertrouwde houten bruggetje helemaal versleten was. Als alles volgens plan verloopt, is de vernieuwde brug tegen het einde van de week weer toegankelijk.

De werken aan de baileybrug nemen een week in beslag. — Beeld © Gemeente Herenthout

Beschermd landschap
Sinds 2002 maakt de omgeving van ’t Schipke deel uit van het beschermd landschap van de Vallei van de Wimp en de Grote Nete. Tot in de 19e eeuw was de omgeving van ’t Schipke zeer moerassig en bijgevolg onbewoond. Door het uitvoeren van dijkwerken en de aanleg van afwateringsgrachten kwam hierin verandering.
In 1844 kwam ’t Schipke voor het eerst voor op het kadaster. Later kreeg het de functie van veer, herberg en boerderij. In 1949 plaatste men er een voetgangersbrug, met als gevolg dat het veer kort nadien werd afgeschaft.
Joannes Alfons Vervloet was de laatste veerman aan ’t Schipke. Hij was ook boer en herbergier. Voor één overzet van oever tot oever betaalden personen ouder dan 12 jaar 0,80 frank. Jongeren betaalden 0,50 frank en op de arm gedragen kinderen mochten gratis mee.
De overzetdiensten waren van groot nut voor de plaatselijke bevolking. Ze hadden tevens een folkloristische charme, omwille van de bijhorende badplaatsen en de typisch landelijke volksherbergen. Op de Grote Nete waren er in 1891 vier overzetdiensten operationeel: ’t Schipke (Herenthout-Itegem), Hof van Rameien (Gestel-Bevel), Pinzieleke (Itegem-Hallaar) en Ter Laeken (Booischot-Hulshout).


Mathilde Vervloet.


Joannes Alfonsus Vervloet (° Berlaar, 27 september 1878) en Louisa De Smet (° Itegem, 28 december 1882) vierden in 1953 hun gouden jubileum. Zij huwden te Herenthout op 23 maart 1903. Vader Carolus De Smet (° 1857, + 1956), den Ouwe Smet, staat rechts op de foto. Hij zou de oudste inwoner van Herenthout worden en haalde net de 100 niet.

Geen opmerkingen: