Herman drukte tegenover de aanwezigen op het gala zijn dankbaarheid uit en zei dat het een grote eer is een erkenning te bekomen voor de verwezenlijkingen in zijn carrière. “Het overkwam mij al meermaals, zowel in binnen- als buitenland. Maar het is toch een veel grotere eer wanneer die erkenning uit het eigen geboortedorp komt, waar men het grootste deel van het leven heeft doorgebracht en nog altijd mee verbonden is.”
Kempenzoon
Geboren en getogen in Huirtuit dus. Herman groeide op in een gezin waar kunst geen hobby was, maar een manier van leven. Muziek klonk door het huis, schilderijen kwamen tot leven en op het toneel werd magie gecreëerd. Na zijn studies aan het Sint-Jozefscollege in Herentals trok hij naar het Lemmensinstituut in Leuven.
Maar waar je ook gaat, je wortels draag je altijd mee. Engels vergat zijn Kempense afkomst niet en richtte het Kempens Kamerkoor op. “Je moet iets doen voor de cultuur in je eigen streek,” vond hij. En dat deed hij met volle overtuiging.
Op zoek naar verborgen muziek
Herman Engels was niet alleen een dirigent, maar ook een muzikale schattenjager. Hij doorkruiste Europa op zoek naar onontdekte parels, verborgen in archieven, verstopt in bibliotheken van radiozenders en muziekuitgeverijen. De composities die hij vond, gaf hij een tweede leven. Ze klonken in concertzalen, vonden hun weg naar radio en televisie en werden vereeuwigd op cd en dvd.
Als gastdirigent zwaaide hij de baton van de Filipijnen tot Costa Rica, van Litouwen tot Roemenië, en verder door heel Europa. Ook als docent deelde hij zijn kennis op conservatoria wereldwijd. Maar zijn grootste passie bleef het opsporen van vergeten Vlaamse componisten. “Muziek moet klinken, niet verstoffen in een bibliotheek”, vond hij. “Pas als een partituur wordt gespeeld, wordt het een levend stukje cultureel erfgoed. Vergelijk het met een plan van een architect: zolang het niet is gebouwd, kan je niet van de schoonheid van het gebouw genieten.”
Hij heeft stijl
Naast zijn muzikale erfenis liet Herman Engels ook een onmiskenbare indruk na als gentleman. Altijd onberispelijk gekleed, in pak en met een strikje, belichaamde hij elegantie. “Dat zat er van jongs af in”, zei hij tijdens de gala-avond in Ter Voncke. “Ik heb mijn vader ooit eens het gras zien afrijden in een kostuum en das.”
Met zijn zoektocht naar vergeten melodieën en zijn onberispelijke stijl was Herman Engels niet zomaar een dirigent — hij was een man die muziek tot leven bracht en de wereld een stukje mooier maakte. De uitvaart heeft plaats op zaterdag 8 maart in de Sint-Waldetrudiskerk in Herentals.
De sympathieke Kempenaar werd gevraagd tot in Costa Rica en de Filipijnen ...
Op zaterdag 11 maart 2023 nam Herman Engels met het Flemish Chamber Philharmonic afscheid van zijn publiek in het Herentalse cultuurcentrum. Pascale van Os volgde hem op.
Levensloop
Herman Engels studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel (J.Wilmots). Hij vervolmaakte zich in koordirectie bij Hans Grischkat (Stuttgart) en Wilhelm Ehmann (St.Moritz). Orkestdirectie studeerde hij bij Otmar Suitner (Mozarteum Salzburg) en Pierre Dervaux (Paris).Herman Engels was tweede dirigent en assistent van Vic Nees aan het Omroepkoor van de BRTN in Brussel. In Nederland was hij dirigent en docent aan de Conservatoria van Utrecht en Den Haag. In eigen land was Engels verbonden aan de conservatoria van Mechelen en Leuven.
Herman Engels dirigeerde o.a. het Festival van Vlaanderen, Internationales Jugendfestspieltreffen Bayreuth en het Paasfestival Praag. Hij werkte mee aan de opera Orfeo van Walter Hus en Jan Lauwers, een creatie voor Antwerpen 1993, culturele hoofdstad van Europa. Hij was gastdocent aan de University of the Philippines (Manila) en Universidad Nacional te San José (Costa Rica). In 1991 richtte Herman Engels het Ensemble Voca Lisa op, een vocale groep die vooral literatuur uit de romantiek en de XXste eeuw zingt.
Als gastdirigent trad Herman Engels op bij o.a. de BRTN (Belgische Radio en Televisie), de SDR (Süddeutscher Rundfunkchor Stuttgart), de Philippine Philharmonic Orchestra, de WDR (Westdeutscher Rundfunkchor Köln), Radio France (Paris), de Budapest Pilharmonic Orchestra (H), het Debrecen Philharmonic Orchestra (H), het Statni Komorny Orchester (Slovak Sinfonietta), de BR (Bayerischer Rundfunkchor München), de NDR (Norddeutscher Rundfunkchor Hamburg), de Janacek Philharmonie (Ostrawa, Cz), de Budapest Chambre Orchestra (concertreis Brazilië), de Filarmonie Hradec Kralové (CZ), het State Choir Latvija, Riga (LV), Filarmonica de Stat Sibiu (RO), het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie (B), het Moscou New Chamber Orchestra en het Tallinn Philharmonic Orchestra (Estonia). Engels is vast gastdirigent van de Filharmonica de Stat Oradea (RO) en de Slovak Sinfonietta te Zilina (SK).
Herman Engels werd onderscheiden met de Médaille de Vermeil de la Société Académique Française Arts-Sciences-Lettres en de Medaglia d’Oro di Studi Storici Beato Pio IX (Roma). Hij ontving de Figa-Trofee van de Unie van Belgische Componisten en de Carrièreprijs in zijn geboortedorp Herenthout. In 2021 kreeg hij de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn inzet voor de cultuur in de Nederlanden en de Nederlandse taal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten