maandag 13 juni 2005

Brand in de Jodenstraat

Omstreeks 4 uur vanmorgen heeft er een felle brand gewoed in een woning in de Jodenstraat. Fietsliefhebber Désire Vandenbroeck (66) en zijn 64-jarige echtgenote, die lagen te slapen op de bovenverdieping, werden gewekt door een luide knal. Door het slaapkamerraam zagen ze dat de veranda in lichterlaaie stond. Het tweetal kon tijdig ontkomen en liep naar familie in de buurt. De brandweer kon verhinderen dat het vuur oversloeg naar aanpalende gebouwen.
"Eén van onze problemen was dat we bij aankomst niet met zekerheid wisten dat er niemand meer binnen was'', zegt commandant Luc Heylen van de brandweer in Het Nieuwsblad. "De brand woedde aan de achterkant en daarom hebben we via de voordeur meteen mensen onder bescherming van perslucht naar binnen gestuurd om de woning te verkennen.''
Het getroffen huis maakt deel uit van een reeks rijwoningen waardoor de brand zelf niet meteen te bereiken was. "Via een zijstraat en een pleintje lukte het al bij al toch nog vrij vlot'', zegt Heylen. De keuken en de veranda stonden toen al in lichterlaaie.
Het vuur was snel onder controle maar toch zijn drie kamers verwoest. In de rest van het huis is er zware rook- en waterschade. Het pand is voorlopig onbewoonbaar verklaard. "Omdat het gaat om oudere woningen die niet optimaal van elkaar zijn gescheiden, is er bij de buren links en rechts rookschade maar voor zover ik weet valt dit allemaal best mee'', weet Heylen nog.
De brand is om nog onbekende reden in de keuken ontstaan. Het vuur breidde snel uit naar de woonkamer en badkamer. Het gerechtelijk labo voert een onderzoek naar de precieze oorzaak van de brand.
Vast staat dat de bewoners van huize Avondzon geruime tijd niet terug kunnen naar hun huis. Het echtpaar werd opgevangen door de dienst slachtofferbejegening van lokale politie Neteland en krijgt voorlopig onderdak bij familie.

Geen opmerkingen: