woensdag 13 juli 2005

‘De Sussen en de Geuzen’ op Anifesto 2005

Wil je het werk van het aankomende animatiefilm-talent van België alvast bekijken voor ze in de prijzen vallen in Cannes of andere filmfestivals? Dan moet je op zaterdag 30 juli beslist naar Gent afzakken, want daar worden de afstudeerprojecten van de laatstejaarsstudenten van het Rits (Brussel) en het KASK (Hogeschool Gent) vertoond.
Op het programma staat ook de inmiddels met de Prix Mathilde Horlait-Dapsens bekroonde kortfilm ‘De Sussen en de Geuzen’ van Dieter Dresselaers. De kortfilm vertelt het verhaal van twee dorpsfanfares die op hetzelfde tijdstip onderweg zijn naar de kerk. De ontmoeting die volgt, heeft desastreuze gevolgen. De muziek bij de film werd geschreven door Georges Follman, Adolf De Bruyn en Samuel Sebastian Wesley; de arrangementen zijn van Luc Sluyts. Brassband Brass-aux-Saxes uit Westerlo speelde de stukken in onder leiding van Jan Van Hove. Bastuba-solisten van dienst zijn Stef Moeskops en Johan Versweyveld.
Ondertussen heeft de animatiefilm van Dieter lovende kritieken gekregen op de webstek Moviegids. Op 3 juli 2005 schreef Kenny De Maertelaere hetvolgende in zijn verslag over KASKfilm 2005: “... Het meest genoten we van ‘Mr. Tiddles searches for the Aurora’, mooi werk over een kat die, geholpen door een walrus, op Antarctica op zoek gaat naar het Noorderlicht; ‘For Butter or Worse’, een door licht infantiele grappen geplaagde doch best amusante cartoon over een iets te enthousiaste pseudo-wetenschapper; en ‘De Sussen en de Geuzen’, een misschien iets te veel door ‘Flatlife’ geïnspireerde (de openingsmuziek!) maar erg plezante kortfilm over de rivaliteit tussen twee fanfares. Andere animatiefilms bleken te vaak chaotische en zelfs irriterende beeld- en geluidsstormen; net geen migraine- en epilepsieaanvallen veroorzakende warrige toestanden waar wij alvast geen boodschap aan hadden.”

WAT Projectie van de eindwerken van enkele laatstejaarsstudenten animatiefilm van het Rits en het KASK. De avond wordt muzikaal verzorgd door Willow's Whisper, een band die de soundtrack van een van de filmpjes maakte. Voor meer informatie over de animatiefilmpjes kan je terecht op de webstek van Anifesto.
WAAR Toneelzaal Kring H.-Hart, Heilig Hartplein, St.-Amandsberg (Gent).
WANNEER Op zaterdag 30 juli 2005, om 20 uur (deuren: 19u30).
TICKETS 2 euro in voorverkoop en 3 euro aan de kassa.

Geen opmerkingen: