maandag 3 oktober 2005

Gedeeltelijke zonsverduistering

Om 9.51 uur begint in België een gedeeltelijke zonsverduistering. Volkssterrenwacht Urania in Hove zet voor de gelegenheid zijn deuren open. Voor de inkomprijs van 5 euro (kinderen betalen 4 euro) krijg je een eclipsbril, een deskundige uitleg en een eclipskrantje. Alle Urania-telescopen staan op de zon gericht en zijn beveiligd met zonnefilters. Zo kan je veilig en in de beste omstandigheden naar de verduistering kijken.
Op de eclipssite Eclips 2005 kan je deze zonsverduistering live volgen. Op deze pagina zet Volkssterrenwacht Uriania elke halve minuut een beeldje van de actuele zon, gezien door een van de telescopen op de sterrenwacht. Je kan er terecht voor actueel zonsverduisteringsnieuws, en ook van de Urania waarnemers in Spanje mag u de nodige waarnemingsinformatie verwachten. Wie in regio Antwerpen woont, kan de live webcast ook volgen via de dagtelevisiekrant van de regionale zender ATV.

WAARSCHUWING: Kijk nooit naar de zon zonder aangepaste oogbescherming, ook niet tijdens de gedeeltelijke of ringvormige fase van een zonsverduistering. Dit kan blijvende oogschade, tot blindheid toe, als gevolg hebben. Het gebruik van een onbeschadigde eclipsbril is zowat de enige veilige methode om rechtstreeks waar te nemen. Gebruik deze echter nooit in combinatie met een optisch instrument.

WAAR & WANNEER Volkssterrenwacht Urania, Jozef Mattheessensstraat 60, 2540 Hove • Maandag 3 oktober 2005, vanaf 9 uur.
INFO Tel.: 03-455 24 93 - Fax: 03-454 22 97 - e-post.

Geen opmerkingen: