donderdag 13 oktober 2005

Gewezen gemeentesecretaris krijgt voorwaardelijke straf

Het hof van beroep in Antwerpen heeft vanmiddag de afgezette gemeentesecretaris van Herenthout uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar met uitstel. Ook de geldboete van 2.750 euro moet hij alleen betalen als hij opnieuw in de fout zou gaan. De komende tien jaar mag hij wel geen openbaar ambt meer uitoefenen. De 58-jarige man, die tussen 1991 en 2004 liefst 112.546 euro (omgerekend zo’n 4,5 miljoen frank) verduisterde uit de gemeentekas, kreeg in eerste aanleg van de correctionele rechtbank in Turnhout een celstraf van anderhalf jaar.
De feiten kwamen in januari 2004 aan het licht, nadat de politie camera’s had geplaatst in het gemeentehuis. Het hoofd van de financiële dienst was al langer op zoek naar de persoon die ruim 2.000 euro ontvreemd had uit de geldkoffer. De overige 110.000 euro haalde de voormalige secretaris uit de verkoop van huisvuilzakken. De bediende die deze zakken verkocht, moest met hem afrekenen. De beklaagde gaf op zijn beurt veel lagere bedragen door aan het hoofd van de financiële dienst en stak de rest in eigen zak. Hij had de extra inkomsten nodig om te kunnen gokken op de duivensport.
De gemeentesecretaris gaf toe dat hij het geld ontvreemd had, maar beweerde aanvankelijk dat het maar om enkele honderden euro ging. Pas toen hij voor het hof van beroep moest verschijnen, nam hij de volledige verantwoordelijkheid voor het gesjoemel op zich. Hij trof ook een dading met de gemeente Herenthout en beloofde om het geld terug te betalen. Hij moest daarvoor bouwgrond verkopen en er ligt bewarend beslag op zijn huis.
Na zijn veroordeling door de rechtbank van eerste aanleg zette het gemeentebestuur de secretaris vier maanden geleden af en ontnam hem ook zijn pensioenrechten. De man ging in beroep tegen deze beslissing, maar begin deze week liet Vlaams minister van Binnenlands bestuur Marino Keulen weten akkoord te gaan met de gemeentelijke tuchtstraf. Herenthout kan nu op zoek gaan naar een nieuwe secretaris. Maar de voormalige gemeentesecretaris wil zich niet neerleggen bij die beslissing en zijn advocaat kondigde al aan naar de Raad van State te zullen stappen. (Bronnen: Gazet van Antwerpen en RTV)

Geen opmerkingen: