maandag 31 oktober 2005

Herenthout (voorlopig) vrij van ophokplicht

Particulieren in gevoelige natuurgebieden moeten vanaf vandaag hun vogels binnen houden. Op die manier moet de verspreiding van vogelgriep tegengegaan worden. Voor onze regio gaat het om Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Heist o/d Berg, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar en Vosselaar.
Ondertussen geldt de ophokplicht nu ook voor drie vogelopvangcentra in Oostende, Kieldrecht en Beernem. “Concreet betekent dit dat de centra plastieken zeilen over hun vliegvolières moeten aanbrengen. Dat brengt voor de centra wel extra kosten met zich mee. Met de zeilen komen geen uitwerpselen van overvliegende vogels in de kooien terecht. Bijkomend probleem is wel dat de vogels, die met de revalidatie bezig zijn, met regen en wind in contact moeten kunnen komen. De vogels moeten hun vederkleed immers waterdicht houden,” aldus directeur Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen in Gazet Van Antwerpen. De vogelopvangcentra van Merelbeke, Zele, Brasschaat en Heusden-Zolder liggen niet in, maar in de buurt van een gevoelig natuurgebied. Opglabbeek, Lierde en Herenthout moeten zich voorlopig geen zorgen maken.
De ophokplicht voor kippen en vogels die vanwege de dreiging van vogelgriep ook geldt voor particulieren die in risicogebieden wonen, ondervindt nog steeds hinder van de computerproblemen bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV). De webstek waarop men met behulp van kaarten kan nagaan of men in de buurt van een natuurgebied woont dat door trekvogels wordt gefrequenteerd, blijft moeilijk toegankelijk.
De ophokplicht voor particulieren werd door de computerproblemen al uitgesteld van vorige vrijdag naar vandaag om meer mensen de gelegenheid te geven de kaarten te raadplegen.
Maar de server van het FAVV blijft kreunen onder de belangstelling. “Op piekmomenten zijn er lange wachttijden vooraleer de kaarten geopend kunnen worden. Wat in eerste instantie een goede oplossing leek om de burger te informeren, blijkt niet opgewassen tegen de massale belangstelling”, erkent woordvoerder Pascal Houbaert vandaag in De Morgen.

Inmiddels werkt men aan een krachtiger informaticasysteem dat de bestaande problemen met de FAVV-webstek moet oplossen. De nieuwe en krachtiger webapplicatie zou “in de komende uren” online moeten worden gezet, zo heeft de Franstalige FAVV-woordvoerder Renaud Klee deze middag gezegd. Het FAVV raadt de mensen ook aan om eerst de lijst met gemeenten die deels of geheel in risicogebieden liggen, te raadplegen voor ze doorklikken naar de computerkaart. Ook dit moet overbelasting van het systeem vermijden.

Geen opmerkingen: