maandag 31 oktober 2005

“How does it féééél?”

Vanavond zendt Canvas ‘No Direction Home’ uit, de nu al legendarische documentaire over Bob Dylan van Martin Scorsese. We volgen de jonge Dylan van zijn eerste schuchtere stapjes in de wereld van de muziek tot in Greenwich Village, New York, waar hij als folkmuzikant zijn naam maakt. We zien hoe Robert Zimmerman uitgroeit tot Bob Dylan, de grote muzikant die een bevoorrechte plaats inneemt in de muziekgeschiedenis van de twintigste eeuw.
Hét absolute hoogtepunt is ongetwijfeld het beruchtste rock-’n-rollincident uit de geschiedenis, helemaal aan het eind van de bijna vier uur durende documentaire. In de Manchester Free Trade Hall klinkt uit het vijandige publiek een luid ‘Judas!’ op. Wat volgt, is de première van de snedigste versie van ‘Like a Rolling Stone’ die bekend is. Totnogtoe moesten wij het stellen met de geluidsopname, nu kunnen we zíén hoe een muzikaal op het arrogante af zelfverzekerde Dylan het publiek lik op stuk geeft met een brok ziedende rock-’n-roll die zijn gelijke niet kent.

WAT ‘No Direction Home’ van Martin Scorsese. De documentaire is ook uit op dvd.

WAAR & WANNEER Canvas, 0u35.
EXTRA Bob Dylan concerteert morgen in Vorst Nationaal en als u weet wat goed voor u is, gaat u gewoon kijken.

BLADWIJZERS Bob op de BBC en Bob op Canvas. Slurf ook even langs Bob Links en The Dylan Pool om te zien welke nummers Zijne Neusverkoudheid de laatste tijd live zoal ten gehore brengt.

Geen opmerkingen: