woensdag 16 augustus 2006

Moet er nog water zijn?

Stormweer aan de kust en wateroverlast op verschillende plaatsen. Met negen regendagen in de eerste twee weken, temperaturen onder het gemiddelde en geen beterschap in zicht dreigt augustus een bijzonder sombere maand te worden. In de eerste helft van augustus viel er 113 liter neerslag per m2. Volgens weerman Frank Deboosere is dat nog geen record, “maar wel al 50 procent meer neerslag dan normaal.”
De hevige regenbuien zorgden de afgelopen dagen voor heel wat wateroverlast. Het onweer van zondagavond richtte vooral aan de Oostkust schade aan, waar zowel Heist als Knokke te kampen kregen met ondergelopen kelders en straten. Zelfs de dag nadien kwam de brandweer nog handen te kort om het water weg te pompen.
De regenzone trok daarna richting provincie Antwerpen, waar de brandweerkorpsen van Deurne, Wilrijk, Hoboken, Zwijndrecht tientallen oproepen kregen over ondergelopen straten en woningen. Verscheidene kruispunten stonden blank en de Tijsmanstunnel in de Antwerpse haven werd een tijdje afgesloten. Zelfs de pas aangelegde riolering in Willebroek kon de watermassa niet slikken.
Dichter bij huis zette een felle stortbui maandagavond de E313 ter hoogte van Herentals-Industrie blank. De brandweer moest de E313 ter hoogte van Henco rond 20.15 uur zelfs even afsluiten om het overtollige water weg te kunnen pompen. In Mol tenslotte brak de Netedijk op drie plaatsen.
De voorspellingen voor de volgende dagen zien er niet echt schitterend uit. Na het optrekken van nevel, mist of lage wolken is er woensdag af en toe zon maar vooral 's middags ontstaan weer enkele buien, eventueel met onweer. De wind waait zwak uit het zuiden. Het kwik haalt maximaal 18 graden in Hoog Belgie en 21 graden elders. In de Kempen is plaatselijk 23 graden mogelijk. Van donderdag tot en met zondag schijnt nu en dan de zon, maar er komen ook buien voor, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur schommelt rond 22 graden. (belga)

Geen opmerkingen: