maandag 7 augustus 2006

Stefaan Laenen pakt opnieuw publieksprijs in Oostende

Stefaan Laenen heeft gisteren op het Open Belgisch kampioenschap ‘Levende standbeelden’ in Oostende, de publieksprijs en de bijhorende 250 euro gewonnen. Laenen haalde het met ‘Verpozing’ (een man die uitrust op een bankje, nvdr), een act die vorig jaar ook al goed was voor de publieksprijs.
“Heel content mee”, zegt Stefaan vandaag in Gazet Van Antwerpen. “Op meer mocht ik niet hopen, want daarvoor moet je een nieuwe act hebben en ik had nog hetzelfde kostuum als vorig jaar.” Stefaan doet deze straatacts al sinds zijn 16de en trad eerder al op als farao, zonnekoning en koning. “Maar nu ben ik 24 en ga ik stoppen. Je doet het niet voor het geld, maar toch: sinds de euro is het veel minder interessant. Vroeger kreeg je 20 frank, nu 20 cent”, besluit hij.
Om deel te nemen aan zo’n kampioenschap moet de kandidaat aan een aantal voorwaarden voldoen. Op Toerisme Oostende wordt één en ander uit de doeken gedaan: “De levende standbeelden moeten er origineel uitzien met behulp van schmink, kostuums en attributen. De act mag alleen of met meerdere personen opgevoerd worden. Het levende standbeeld moet echt kunnen stilstaan, maar mag nu en dan van houding veranderen. Het belangrijkste element van het kampioenschap is dat de deelnemers er echt uitzien en acteren als een standbeeld.”
De levende standbeelden stonden afgelopen zondagmiddag van 12.30 tot 17.00 uur verspreid over het Louisakwartier. De kandidaten moesten afwisselend ½ uur optreden (stilstaan) en ½ uur pauzeren en werden beoordeeld door een deskundige jury, die onder meer bestond uit tweevoudig Belgisch kampioen Jeroen Vendel en voormalig pantominespeler Thierry Kock.
De wedstrijd werd overigens gewonnen door de Nederlandse Noa Verzijde als ‘Femina Terra’. Amper negen van de twintig kandidaten kwamen trouwens uit België. Winnie Haentjes werd uiteindelijk tot Belgisch kampioen gekroond met haar creatie ‘Vrouw anno 1200’. De Herentalse Kempen waren trouwens goed vertegenwoordigd: naast Stefaan deed ook ene Kris Verbraeken uit Nijlen mee als bouwvakker.

Geen opmerkingen: