Bakker Guy Eykens serveert sinds kort Herenthoutse Peerkes in zijn winkel. In Gazet van Antwerpen vertelt Guy dat hij al langer met de idee rondliep om een carnavalskoekje te bakken. “In feite wilde ik het koekje voorstellen bij de prinsaanstelling van mijn zoon. Helaas lukte dit niet. Een prins in de familie betekent extra werk. Het was simpelweg te druk. Daarom lanceerde ik het koekje toen Bert zijn mantel overdroeg aan opvolger prins Yves.”
Bakker Guy ging niet over één nacht ijs en probeerde verscheidene recepten uit. “Uiteindelijk kwam ik uit bij een ambachtelijk koekje op basis van amandelen. Ze dragen allemaal het embleem van Peer Stoet, het logo van onze carnavalsvereniging. Ik vroeg hiervoor officieel de toestemming. Uiteraard was dat geen probleem.”
De amandelkoekjes dragen niet alleen de officiële stempel van de carnavalsstoet; ze zijn daarenboven nog fraai verpakt ook. “Op de metalen doosjes lieten we Herenthoutse monumenten drukken. Zoals de kerk, het Schipke aan de Nete en Torekensschool. De gemeente overweegt om dit exclusieve hebbeding als relatiegeschenk aan nieuwe inwoners te geven.”
Ondanks het succes van de Peerkes loopt bakker Guy er de laatste dagen niet vrolijk bij. De kans bestaat immers dat hij voor het eerst in tientallen jaren verstek moet laten gaan voor de stoet. Hij vindt namelijk geen bakkersgast. “Tijdens die periode draait de bakkerij ’s nachts op volle toeren. Het is onverantwoord om overdag met een slaapgebrek op een praalwagen te kruipen”, beseft hij.
Een stoet zónder keizer Guy I; we kunnen het ons niet echt voorstellen. “We zijn altijd een carnavalsfamilie geweest”, herinnert hij zich. “Mijn vader zetelde in het carnavalsstraatbestuur. Mijn zoon Bert zwaaide vorig jaar met de prinsscepter. Zelf ben ik ondertussen keizer. Hopelijk komt er een oplossing”, aldus Guy, die nog meegeeft dat het Huirtuits Peerke zowel lekker is bij de koffie als bij een glas bier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten