donderdag 10 april 2008

‘Schitterend Geslepen’ online

Antwerpen, Grobbendonk en Nijlen lanceren deze maand de webstek ‘Schitterend Geslepen’. Met dit project wil men het diamantverleden van de Kempen in kaart brengen en promoten. Het initiatief krijgt ook steun van de Vlaamse overheid.
Op de nieuwe webstek kan je informatie vinden over het project en er staat een uitgebreide beeldbank op met authentieke foto’s van de diamantnijverheid. Binnenkort worden er ook geluidsfragmenten toegevoegd met getuigenissen van vroegere diamantslijpers.

Huirtuitse ditjes-en-datjes uit de brochure...
>>> De gebroeders Jacobs, beter gekend als Don en Sooi Post, leerden als eerste Herenthoutenaren de stiel bij Cassiers en De la Montagne in Grobbendonk.
>>> De eerste fabriek in Herenthout werd eind 1909 opgericht door Frans Gijselings in de Van Reynegomlaan. Voor de Eerste Wereldoorlog werden er nog minstens vier andere werkplaatsen geopend.
>>> In het midden van de jaren zestig was ongeveer 40% van de actieve Herenthoutse bevolking in de diamantnijverheid tewerkgesteld. Tien jaar later was dit nog ongeveer 30%.
>>> De leerlingen van de vierde graad van de huidige Gemeentelijke Basisschool Klim-op kregen vanaf het schooljaar 1962-63 zeven uur per week les in de diamantbewerking. Naast een theoretisch lessenpakket in het zagen, snijden en slijpen kregen ze een praktische opleiding in het zagen.
>>> De Christelijke Belgische Diamantbewerkerscentrale (CBD) organiseerde in de jaren tachtig in Herenthout bijscholing.
>>> In 2006 woonden er in Herenthout nog 89 diamantbewerkers. Het aantal erkende diamantwerkplaatsen bedraagt momenteel tien stuks.


Snijkamer in Herenthout, 1920-1930. (Bron: privécollectie)

Geen opmerkingen: