dinsdag 22 april 2008

Studio Storm

De twee Herenthoutse kunststudenten Vanessa Verstappen en Jo Van Laer schuimen dezer dagen het Vlaamse land af met een knotsgekke fotostudio. ‘Studio Storm’ is een gezellige huiskamer met een berg verkleedspullen. Het chaotische project is een initiatief van jeugdfestival ‘Storm Op Komst’.
Vanessa Verstappen en Jo Van Laer leerden elkaar kennen op Sint-Lucas in Antwerpen. “Voor school creëerden we een installatie waarin kinderen het verhaal van Alice in Wonderland ontdekken. De verschillende kamers inspireerden we op fragmenten uit het verhaal”, vertelt van Vanessa vandaag in Gazet van Antwerpen.
De twee studentes trokken met een maquette naar de Warande. Daar waren ze zo vol van het idee dat ze er meteen mee wilden uitpakken. “De Alice-voorstelling komt pas volgend jaar uit als onderdeel van Storm Op Komst. Het project waarmee we nu rondtrekken, vormt hier promotie voor. Twee keer meer werk maar we genieten ervan”, aldus Vanessa.
Studio Storm is een mobiele fotostudio waarin kinderen Jommekesgewijs baas zijn. De twee dames dagen hen uit om hun toekomstbeeld te maken. “Onze kamer bulkt van verkleedmateriaal en decorstukken. Eens ze volledig zijn uitgedost, nemen wij een foto tegen een green key. Dat is een groene wand waar we nadien een achtergrond op projecteren”, verduidelijkt Jo. Nadien krijgen de deelnemertjes het resultaat van hun creativiteit thuis opgestuurd als gratis postkaartje.
Dat op de fantasie van kinderen geen rem staat, hoeft geen betoog. Pruiken, hoeden en brillen vliegen dan ook kwistig in het rond. Soms gebeurt het wel eens dat kinderen een beetje timide binnenkomen. Maar eens Vanessa en Jo hun vertrouwen winnen, is er geen houden meer aan. “We dachten dat de klassieke thema’s, zoals prinsesjes, goed zouden scoren. Maar de inspiratie van de kinderen gaat veel verder. Sommigen vermommen zich op het surrealistische af!”

Studio Storm is onderstussen neergestreken op het Turnhouts filmfestival ‘Open Doek’ in Utopolis. Op 23, 26 en 27 april staan Vanessa en Jo er nog met hun fotostudio, telkens van 15.30 u. tot 16.30 u. ‘Storm op komst’ loopt van 6 tot en met 15 maart 2009.

Geen opmerkingen: