zaterdag 19 april 2008

Tussen Carré en het Sportpaleis

Bart Peeters gaf gisteren in het Sportpaleis het eerste van twee - op een paar zitjes na - uitverkochte Nekka Nacht-concerten. Samen met een handvol collega’s zorgde duivel-doet-al Bart Peeters niet alleen voor de nodige ambiance, maar ook voor enkele ontroerende momenten. En vaak waren die intieme momenten trouwens ook de meest pakkendste.
Al gauw bleek dat deze Nekka Nacht meer dan ooit een ode aan de Nederlandstalige popmuziek was. Dat Bart Peeters zijn eigen helden op zijn feestje had uitgenodigd én dat die helden ook hun eigen ding mochten doen, was dan ook een geniale zet.
Absolute hoogtepunten waren het intimistische ‘Omdat Ik Van Je Hou’ (met Raymond van het Groenewoud aan de piano), de Leugenpaleis-hit ‘Konijn Met Pruimen’ (met een als Eugène Flagey vermomde Hugo Matthysen aan het orgel), de Brel-cover ‘Een Vriend Zien Huilen’ en het erebetoon aan de zieke Wannes Van de Velde, ‘Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen’.
En wat te denken van Hannelore Bedert, die een bomvol Sportpaleis stil kreeg. Eerst samen met Bart Peeters in een uitgeklede versie van ’s mans ‘Zonder Woorden’, daarna solo met het kwetsbare ‘Met Uw Ogen Toe’. “Ik ben zoveel schoner als ge ’t het licht uitdoe”, zingt ze in dit nummer. Benieuwd hoeveel diepgang de Marina’s uit ‘Liefde Is Alles’ ontdekken in de teksten van dit jonge meisje.
Ook de passage van Raymond liet een grote indruk na. Zowel ‘Hoe Zie Ik Eruit’ als ‘Komaan Met Dat Lijf’ swingden als een tiet en wekten de indruk dat je écht een kerkdienst bijwoonde die geleid werd door de grootvader van Prince! Onze kop eraf als Raymond volgend jaar niet in het midden staat.
Maar bovenal was het gisteren genieten van het vakmanschap van Peeters zelf. Het ene moment liet hij ons verweesd achter (‘Allemaal Door Jou’); het andere raasde hij als schuppezot over het podium (‘Als Jij Met Je Billen En Je Heupen Shaket’). Sterker nog: soms presteerde hij het om beide Bart Peetersen in één nummer te stoppen (‘Liefde Is Alles’).
Tussendoor sneed Peeters even zijn vermeende afscheid van het kleine scherm aan. Hij vergeleek één en ander met uit de context gerukte krantenartikels, die worden uitgesmeerd over verschillende pagina’s. Hierdoor krijg je dan titels als: “Tom Boonen pakt cocaïne …” en – zes pagina’s verder – “… dealers bij hun pietje!”. Of “Marokkaan schiet buschauffeur van De Lijn … 25 euro voor”.
Bloemen waren er ook voor Bart Peeters in Nederland. Eerder deze week mochten immers ook onze noorderburen kennismaken met de zanger Bart Peeters. ‘Slimmer Dan De Zanger’ is sinds kort namelijk ook uit in Nederland en om dat te vieren, stond er een éénmalig optreden op het programma in de Amsterdamse muziektempel Carré.
“Carré is chic. Hier loopt nog personeel rond in een Robbedoesuniform”, grapte Peeters voor aanvang in de camera’s van De Rode Loper. Zijn ouders waren er minder gerust in. “Ze kennen hem hier alleen als televisiepresentator”, zei moeder Sus Van Boeckel ons vooraf met een klein hartje. Maar na een stroef begin kreeg Bart Peeters – ondanks de Belgische plaatsnamen in ‘Poolijs’, Princen in Duffel, hmmm’s in ‘Heist Aan Zee’ en een welgemeend “De foaf begint nú!” – het publiek gaandeweg op z’n hand en aan het einde zelfs rechtop in de handen klappend. Tussendoor bracht Peeters ook enkele nieuwe nummers. ‘Andersomdag’ en ‘Zomerdagen’ doen ons nu al reikhalzend uitkijken naar zijn verse plaatje.

Setlist Nekka Nacht >>> 1. Omdat Ik Van Je Hou (samen met Raymond van het Groenewoud) // 2. Er Kan Altijd Nog Een Tandje Bij // 3. Poolijs // 4. Aaa // 5. Laat Me/Vivre (Ramses Shaffy & Alderliefste) // 6. Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder (Ramses Shaffy & Alderliefste) // 7. Laat Me Niet Alleen (Ronny Mosuse) // 8. Slimmer Dan De Zanger (samen met Ronny Mosuse) // 9. Ik Geef Niet Op (Ronny Mosuse) // 10. Allemaal Door Jou (samen met Steven De bruyn van The Rhythm Junks) // 11. Zeester Met koffie // 12. Ik Wil Je (Nooit Meer Kwijt) // 13. ’t Kiel Is Een Kleurdoos (Axl Peleman) // 14. Het Toeterlied // 15. Zonder Woorden (met Hannelore Bedert) // 16. Met Uw Ogen Toe (Hannelore Bedert) 17. Als Jij Met Je Billen En Je Heupen Shaket /// 18. Sabrina (Hugo Matthysen) 19. De Oude Leraar Duits (Hugo Matthysen) // 20. Een Vrouw Met Zeven Billen (Hugo Matthysen) // 21. Konijn Met Pruimen (met Hugo Matthysen) // 22. Messias // 23. Eerste Sneeuw (Jan De Wilde) // 24. Vrolijk Lentelied (Jan De Wilde) // 25. Een Vriend Zien Huilen // 26. Liefde Is Alles // 27. Hoe Zie Ik Eruit? (Raymond) // 28. Maria, Maria, Ik Hou Van Jou (Raymond) // 29. Liefde Voor Muziek/Kom Op Met Dat Lijf/Liefde Voor Muziek (Raymond) // 30. Mijn Garagist Heeft In Mijn Wagen ... (‘I’m Into Folk’) //31. Heist Aan Zee /// 32. Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen (samen met Axl Peleman) // 33 Aaa

Gezien >>> Bart Peeters, in Carré in Amsterdam, op maandag 14 april 2008 // Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud, Ramses Shaffy & Alderliefste, Ronny Mosuse, Axl Peleman, Hannelore Bedert, Hugo Matthysen en Jan De Wilde, in het Sportpaleis in Antwerpen, op vrijdag 18 april 2008

Geen opmerkingen: