maandag 15 september 2008

Open Monumentendag is succes

De 20e editie van de Open Monumentendag Vlaanderen heeft gisteren de kaap van 500.000 bezoekers opnieuw vlot overschreden. Thema dit jaar was ‘monumenten uit de 20ste eeuw’. In 210 steden en gemeenten waren meer dan 600 monumenten opengesteld. Het thema werd verder ook belicht in 550 vaak zeer uiteenlopende activiteiten.
In Herenthout stippelde de Culturele Raad een wandeling uit langs enkele markante dorpsgezichten. Aan de hand van een 60-tal foto’s en briefkaarten kon de wandelaar ter plaatse de invloed van de 20e eeuw vaststellen. Startpunt van de wandeling was Torekensschool. Daar konden de bezoekers een tentoonstelling bezoeken met foto’s van de processie van 1963, naar verluidt de allerlaatste processie die door het centrum van Herenthout trok. Zowel de wandeling als de tentoonstelling bleken een schot in de roos, want ondanks de geringe reclame die werd gemaakt, telden de organisatoren vlotjes 170 bezoekers in Torekensschool.
Traditioneel werd aan het slot ook het thema voor volgend jaar bekend gemaakt. Op zondag 13 september 2009 staat de 21e Open Monumentendag Vlaanderen in het teken van ‘zorg’: er wordt dan gefocust op gebouwen die te maken hebben met zorg en welzijn, maar uiteraard ook op de zorg voor monumenten.

De processie van 1963
Eén van de tentoongestelde foto’s met vooraan o.a. Cel Sigaret, den Hotteman en Marcel van Pietjes. (foto: Gust Peeters)


De foto’s hingen blijkbaar een beetje te hoog ... (Foto's: eVER)

Geen opmerkingen: