donderdag 30 oktober 2008

‘Albert en Co’ in de boekhandel

Het kon niet uitblijven: na de boekskes heeft nu ook de stripwereld het Belgische koningshuis ontdekt. Sinds zaterdag ligt immers de strip ‘Albert en Co’ van Charel Cambré in de boekhandel.
Een gagstrip over Albert, Paola, Fabiola, Filip, Mathilde, Laurent en de rest?!? Neen, dat hadden we nog niet gehad. En zoals het een vreemd land met een al even vreemd koningshuis past, is het ook vreemd gelopen met ‘Albert en Co’.
Eerst zette de Nederlandstalige uitgeverij The House of Books er haar tanden in en koppelde Nieuwrodenaar Charel Cambré, met roots in Herenthout, aan - noblesse oblige - komiek/koningshuiskenner Geert Hoste. “Maar die samenwerking liep niet zoals verhoopt”, vertelt Cambré in de coulissen van de perspresentatie van het internationale stripfestival van Angouléme. “Na tien pagina’s viel het project stil en heeft het lang een sluimerend bestaan geleid. Tot ik besloot er zelf mee verder te gaan en via via bij Glénat, de huidige uitgever, ben terecht gekomen.”
Vanaf dat moment ging één en ander heel snel. Er volgde een voorpublicatie bij Story en nu is er de strip met - naar Belgische normen - een meer dan flinke oplage: vijfentwintigduizend in het Nederlands, zo’n vijftienduizend in het Frans.
Cambré heeft met de strip niet meteen het eind van de monarchie voor ogen. “Beschouw het als een vorm van satire. Ik heb ook heel bewust gekozen voor niet al te actuele gags. Dan is zo’n album binnen het jaar al gedateerd”, beseft hij. Hij vergroot gewoon de kleine kantjes van elk personage uit.
Voor de rest heeft hij z’n fantasie de vrije loop laten gaan. Al heeft hij er wel op gelet dat één en ander niet kwetsend over zou komen. “Ik heb het zo gemaakt dat ik veronderstel dat ze er zelf ook mee kunnen lachen. Neen, ik heb inderdaad geen toestemming gevraagd aan het paleis.”
Gevraagd naar het leukste personage om te tekenen, antwoordt Cambré dat ze in feite allemaal even leuk zijn. Uiteindelijk kiest hij toch voor Fabiola. “Paola is dan weer het moeilijkst om de essentie in enkele lijnen vast te leggen. Ze is nog altijd een hele mooie vrouw. Mooie mensen zijn altijd moeilijk te karikaturiseren.” (Bron: Jan Bex, Concentra Media n.v.)

‘Albert en Co’ van Charel Cambré wordt uitgegeven bij Uitgeverij Glénat Benelux, telt 48 bladzijden en kost 6,95 euro.

Nu zaterdag 1 november zit Charel Cambré op de Boekenbeurs, waar hij tussen 15 en 18 uur zijn nieuwste strip zal handtekenen. Wim Wouters (Imitato) reist mee naar Antwerpen en kruipt er voor de gelegenheid in de huid van onze koning. Afspraak bij standhouders Casterman en Glénat (432). Op woensdag 5 november signeert Charel tussen 14 en 16 uur bij Standaard Uitgeverij (404) exemplaren van ‘Jump’.

Geen opmerkingen: