woensdag 29 oktober 2008

Doom-metal in Torekensschool

Nu zaterdag is de Sint-Gummaruskapel, Torekensschool in de volksmond, het decor voor Haunting The Chapel Fest, een heus doom-metalconcert. Bij de buurtbewoners van de ontwijde kapel zit de schrik er goed in. “Heiligschennis”, laten enkelen van hen vandaag optekenen in Gazet van Antwerpen. Schepen Machteld Ledegen (Eenheid) verdedigt het evenement. Meer nog: met haar textielzaak sponsort ze het nu al ‘omstreden’ concert zelfs.
Organisator van het festivalletje is de 26-jarige Huirtuiteneir Filip Schoovaerts. “Een deftige jongen. Weliswaar in het zwart gekleed, maar beleefd”, herinnert Ledegen zich. “Het schepencollege keurde de aanvraag unaniem goed. Hoe de muziek klinkt, kan ik u niet vertellen. Ik heb geen cd’s van de groepen op de affiche.”
Misschien had het schepencollege zich vooraf toch beter moeten vergewissen van wat het in huis haalde. Een simpele muisklik leert ons namelijk dat de geprogrammeerde bands bij momenten tamelijk ruig uit de hoek durven komen.
“Een van de groepen gebruikt kerkorgelmuziek. Zo godslasterlijk zal het dus niet zijn.”
Volgens Filip Schoovaerts moet niemand zich echter zorgen maken. “Een van de groepen gebruikt kerkorgelmuziek. Zo godslasterlijk zal het dus niet zijn. Misschien duiken er toeschouwers op in zwarte kledij of met een kaal hoofd. Maar die zie je op een optreden van Clouseau ook. We zijn geen racisten of satanisten”, verdedigt hij zijn Haunting The Chapel Fest.
Dat de buurt er niet gerust in is, mag gerust een understatement genoemd worden. Niemand wil echter met zijn of haar naam in de krant. “Een schande dat het gemeentebestuur dit toelaat. Torekensschool is een beschermd monument. Het is heiligschennis dat er jongeren fuiven”, trekt een bewoner van leer. Jos De Kock, conciërge in een aanpalend seniorencentrum, is net iets moediger. “Er spookt voortdurend jong volk rond de kapel. Elke dag ruim ik glas, bierblikjes en onlangs zelfs een stringeske. Ik hou m’n hart vast voor zaterdag.”
Organisator Schoovaerts beweert alles in het werk te stellen om overlast te vermijden. “De kapel krijgt een speciale vloerbekleding om de poreuze vloer te beschermen. Tegen middernacht is het concert afgelopen. Iedereen mag komen kijken hoe vredelievend het eraan toegaat”, sluit hij af.
Wie wil weten hoe het er zaterdag echt aan toegaat, blijft echter op zijn honger. Het concert is immers al weken uitverkocht. Wil je toch een glimp opvangen van de groepen die er aantreden en horen hoe ze klinken, kan je terecht op de webstekken van Cantar, Pantheist en Skeptisism. Indien je voor hun muziek bent gewonnen, slurf je best meteen door naar Doom-metal.com.

Torekensschool bij nacht

Geen opmerkingen: