zaterdag 29 november 2008

Beste van de klas

Net zoals vorig jaar behaalde de Herenthout het laagste restafvalcijfer van heel Vlaanderen. Eén en ander blijkt uit het verslag van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Met 58,67 kg restafval per inwoner mag de Herenthoutenaar trots zijn op zijn sorteerprestatie”, lezen we in de perstekst van Hilde Crevits, Vlaams minister voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.
De eerste plaats in de hitparade van beste sorteerders staat in schril contrast met de vaststelling dat ongeveer 424 gezinnen in onze gemeente geen gebruik maken van de grijze bak voor restafval. Ook daarmee is Herenthout binnen de regio koploper voor het aantal inwoners dat niet deelneemt aan Diftar. Logischerwijs zijn er van die gezinnen geen cijfers beschikbaar.
Schepen van milieu Hugo Cambré (Eenheid) relativeert de cijfers dan ook. “Tot eind dit jaar is er in Herenthout inderdaad geen verplichting om een grijze bak te nemen. Zo’n 430 gezinnen hebben er ook geen, dat is ongeveer tien procent”, zegt Cambré vandaag in Het Nieuwsblad. “Waar die met hun afval blijven, is niet altijd even duidelijk. Verbranden ze het? Wordt het elders in containers gestopt of gestort? Dat ze afval produceren, daar ben ik wel van overtuigd. Maar we willen er iets aan doen. Vanaf 1 januari wordt de grijze bak ook bij ons verplicht en zal ook het afval dat deze mensen meegeven rechtstreeks in de tabellen komen.”

Vlaanderen & Antwerpen
Vorig jaar produceerde de Vlaming gemiddeld 555 kilogram huishoudelijk afval. Dit cijfer ligt onder de lange termijndoelstelling van 560 kilogram per inwoner. Ten opzichte van 2006 is dit wel een toename met 19 kg per inwoner, maar het goede nieuws is dat het gros daarvan gesorteerd afval is.
De huisvuilberg was vorig jaar 3,42 miljoen ton groot, 135.790 ton meer dan in 2006. De stijging kan mogelijk verklaard worden doordat de bevolking met 0,72 procent is gegroeid en de consumptie met 2,5 procent.
De provincie Antwerpen benadert het dichtst het Vlaamse gemiddelde. Antwerpenaren produceerden in 2007 nog 149 kg restafval (net onder het streefcijfer). De totale hoeveelheid huishoudelijk afval bedroeg 557 kg per inwoner. Stad Antwerpen zamelde 189,54 kg restafval per inwoner in.

Extra >>> Lees hier het persbericht van Vlaams minister Hilde Crevits.

Geen opmerkingen: