maandag 1 december 2008

CD&V zet Sint-Vincentius in de kijker

CD&V Herenthout is maar wat blij de Sint-Vincentiusvereniging in de kijker te mogen zetten in het informatieblad Direct. Volgens de stichtingsakte werd de Sint-Vincentiusvereniging in Herenthout gesticht op 12 juli 1865. Tot vandaag is ze nog altijd actief bezig.

De vereniging is in 1833 ontstaan in Parijs, in een tijd dat wegens de toenemende industrialisatie vooral de zwakken het moesten ontgelden. De groep, die gesticht werd onder impuls van Frédéric Ozanam, koos Vincentius à Paulo als beschermheilige. Monsieur Vincent leefde in de 17e eeuw. Hij kwam uit een arm boerengezin, mocht op voorspraak van de pastoor van de parochie studeren en werd priester. Vincent Depaul mocht dan wel bezig zijn met de morele noden van de mens, bovenal was hij een man van de daad die zich om de armoede bekommerde. Hij wist directe effectieve hulp te organiseren en speelde het klaar om financiële middelen te verkrijgen.

Sint-Vincentius in Herenthout
De Sint-Vincentiusvereniging van Herenthout bestaat sedert 1865. Met de vele officiële voorzieningen op sociaal en maatschappelijk vlak wordt wel eens verondersteld dat een vereniging zoals Vincentius niet meer nodig is. Niets is minder waar. Ook in Herenthout is er veel onzichtbare nood. Vincentius tracht hieraan te verhelpen, moreel en financieel. En in alle discretie.
Maria Dockx: “Hoe spijtig het ook is: de armoede stijgt. Velen leven vaak in 'stille' armoede, ongekend en onbemind, want met armoe loop je niet te koop. Vergeet echter niet: stille armoede is echte armoede en materiële en sociale armoede gaan meestal samen.”
Armoede is inderdaad meer dan alleen maar een gebrek aan geld. “Arme gezinnen ervaren dagelijks dat ze er niet bij horen. Hun kinderen worden niet uitgenodigd op verjaardagsfeestjes, reclame herhaalt steeds opnieuw wat ze niet kunnen krijgen. Armoede is een echt probleem en het wordt steeds maar groter.”

Kasverslag
De Sint-Vincentiusvereniging werkt in alle stilte maar geeft toch ieder jaar een overzicht van de inkomsten en uitgaven. In 2007 hadden ze 10.740 euro inkomsten van: de schaal van uitvaarten, de actie van welzijnszorg in de advent, de grot van Oosterhoven (winst van de verkoop van kaarjes), omhaling tijdens het Sint-Vincentiusweekend, allerlei giften, opbrengst van de kerstkaartenverkoop georganiseerd door de gemeenteschool, omhaling met de beurs na vergaderingen. In 2007 werd 8.445 euro uitgegeven. Dit geld ging naar de bedelingen rond Pasen, Kerstmis, sinterklaas en de start van het nieuwe schooljaar. Daarnaast waren er ook nog dringende steunen.

Oproep
De Sint-Vincentiusvereniging doet een oproep naar vrijwilligers. Bij de leden komt er ieder jaar ook een jaartje bij, ze zijn dringend aan verjonging toe. Wie een hart heeft voor de noden van de minderbedeelden in onze parochie is van harte welkom.
Als je weet dat er iemand hulp nodig heeft, laat het ons weten. Anders kan de Sint-Vincentiusvereniging niet helpen. Achteraan in de kerk liggen briefjes, maar je kan ook zelf een briefje schrijven en deponeren in de ideeënbus in de kerk of telefoneren op het nummer 014-516165. Er wordt heel discreet contact opgenomen en geholpen.

Een stukje geschiedenis
Een van de oudste archiefstukken van de vereniging bestaat uit een opsomming van wat er in 1886 werd uitgedeeld. 42 hemden, 33 kinderkleren, 13 strozakken, 31 broeken, 20 vesten, 176 ellen baalkatoen, 4 kinderkielen, 10 ellen demit, 3 sargiën, 5 paar kousen. Voor de volgende jaren ongeveer dezelfde voorwerpen, met variaties in de getallen, alsook 1 muts en 2 rokken voor eerstecommunicantjes, 54 kg vlees, 2 meukens roggemeel, 3 beddebakken, alsook de bijdrage voor de aankoop van een geit (7,5 en 10 frank in goudfranken). “Momenteel is de hulp die we geven wel wat veranderd. Geen beddebakken of strozakken meer, maar meestal wel geldelijke steun.” (Bron: CD&V Direct)




Volgens de stichtingsakte werd de Sint-Vincentiusvereniging in Herenthout gesticht op 12 juli 1865.

Geen opmerkingen: