donderdag 16 april 2009

Fairtradeproducten op ‘Olé Pistolé’

De Herenthoutse Fairtradewerkgroep gaat op zondag 26 april in het park aan de kerk, kennismakingspakketten aanbieden aan de inwoners die op ‘Olé Pistolé’ komen ontbijten. De actie kadert in de campagne om van onze gemeente een FairTradeGemeente te maken.
Om deze titel te behalen moet er voldaan worden aan zes criteria. Momenteel staat de teller van onze Fairtradewerkgroep op twee. Maar daar gaat snel verandering in komen. De inwoners laten kennismaken met Fairtradeproducten door hen zo’n pakket aan te bieden, is alvast een nieuwe stap richting criterium 6.
Fairtradeproducten zijn producten waar een eerlijke prijs voor betaald wordt aan de producent, waardoor zij een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Er wordt ook gelet op sociale aspecten - huisvesting, waterbeschikbaarheid, onderwijs, gelijke rechten voor vrouwen, geen kinderarbeid, ... - binnen de samenleving bij de consument. De producten zijn dan ook voorzien van een speciaal label, dat aan een sterke kwaliteitscontrole wordt onderworpen.
Duurzaam consumeren moet in de gemeente aangemoedigd worden, zowel thuis als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Dit kan een meerjareninitiatief zijn of er moet jaarlijks een nieuw initiatief genomen worden. Bovendien zorg je met de aankoop van een pakket ook voor een beetje meer rechtvaardigheid in de wereld.

Geen opmerkingen: