In een bomvolle Sint-Gummaruskerk vond gisteren de officiële opening plaats van een tentoonstelling naar aanleiding van het veertigjarige bestaan van Heemkring Sandelyn. Voor de expo werd een drieluik uitgewerkt. Het middenste luik staat in het teken van familiefeesten (geboorte, communie en huwelijk). De zijluiken geven een beknopt overzicht van veertig jaar heemkring enerzijds en een bijdrage over familiekunde en stambomen anderzijds.
Voorzitter Norbert Horemans lichtte in het kort het opzet van de tentoonstelling toe. Bij het luik over familiefeesten stond hij even stil bij een Afrikaanse stam waar vader na de bevalling in bed ligt om de felicitaties in ontvangst te nemen, terwijl moeder in een hutje op het erf ligt bij te komen. Na enig opzoekwerk blijkt dit trouwens een wereldwijd cultureel fenomeen te zijn: de man maakt na de bevalling van zijn vrouw een kraamtijd door, gaat derhalve ook ziek te bed en geniet verzorging. In Europa kwam één en ander voor in Zuid-Frankrijk, Italie en Spanje maar ook in de Indiaanse samenlevingen van Zuid-Amerika en zelfs in China is het een veel beschreven fenomeen.
Norbert verontschuldigde zich ook een beetje bij de genodigden. Niet alleen was er geen nieuw jaarboek, hij vond het precies ook jammer dat hij niet heel zijn kelder naar Torekensschool had kunnen overhevelen. De kasten bevatten dan ook maar een fractie van wat er de afgelopen jaren is tentoongesteld. Een dankwoord had hij voor Paula Willems, van wie er heel wat stukken werden tentoongesteld. Paula is van plan er nog tien jaar een lap op te geven, maar hoopt tegen dan dat de aflossing zal klaarstaan.
Schepen van cultuur Stijn Raeymaekers herinnerde de aanwezigen aan de meest recente exploten van Heemkring Sandelyn: de tentoonstelling ‘Duivensport nu en wat eraan vooraf ging’ en het boek én de tentoonstelling naar aanleiding van 160 jaar Zusters Annonciaden in Herenthout. Ook voor de zo gevreesde aflossing van de wacht heeft hij een oplossing: het veelbesproken ergoedconvenant dat werd afgesloten met de ons omringende gemeenten Grobbendonk, Herentals, Vorselaar, Lille, Nijlen en Olen. Raeymaekers herhaalde dat de Vlaamse Regering het project heeft erkend voor een periode van zes jaar, waardoor ‘Kempens Karakter’ kan rekenen op een jaarlijkse subsidie van 200.000 euro. “Belangrijk is nu dat alles wordt geïnventariseerd, zodat we weten wat zich waar bevindt.”
Voorzitter Norbert Horemans is er echter niet gerust in. Hij vreest dat een aantal unieke stukken uit de collectie van de heemkring hierdoor op een ander zullen verzeild geraken. Eén van de meest markante en unieke collecties binnen de alaamverzameling van 53 (!) beroepen, is die van de kerkornamentenmaker.
“Naast de werktuigen bezitten we ook bijhorende vloeistoffen, ontwerptekeningen, prospectussen van toeleveranciers (1897) en de boekhouding van vijf generaties. Het is een uitzonderlijk aanbod voor België, waarmee de aantrekkingskracht op bezoekers voor de andere collecties alleen maar kan verhogen. Hoeveel jaren er nog moeten verlopen eer zowel de eigen bevolking als de schare bezoekers zullen kunnen genieten en leren van dit patrimonium blijft nog steeds, hoe jammer ook, een open vraag”, aldus Norbert Horemans.
De tentoonstelling van Heemkring Sandelyn loopt nog tot en met zondag 24 mei. De toegang is gratis.
Wat >>> 40 jaar Sandelyn
Waar & wanneer >>> Sint-Gummaruskerk, Vonckstraat in Herenthout // Op donderdag 21 mei (10-12 uur en 14-18 uur), vrijdag 22 mei (14-20 uur), zaterdag 23 mei (14-20 uur) en zondag 24 mei (10-12 uur en 14-18 uur).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten