donderdag 21 mei 2009

60

Arno Hintjes, de grootste nog levende Belgische muzieklegende, wordt vandaag 60 jaar. Eén en ander werd de afgelopen dagen al breed uitgesmeerd in de Belgische media. Arno is dan ook een echt fenomeen. Immers: als geen ander combineert hij elementen uit de Amerikaanse blues, het Franse chanson en Belgische kroegliederen.
Arno werd geboren als Arnaud Charles Ernest Hintjens in 1949 in Oostende. Al snel liet hij zijn koksopleiding voor wat ze was en koos hij voor de Oostendse rockscène. Zijn eerste echte groep was Freckle Face, al waren zijn vocale bijdragen daar al bij al beperkt.
In 1972 ging Arno verder met gitarist Paul Decoutere in de groep Tjens-Couter. De groep bracht zowel bluesnummers als tangowijsjes, maar verlegde de muzikale koers uiteindelijk naar rockmuziek. Volgens de legende kwam die carrièrezet er nadat Arno in onze eigenste Zaal Lux de Britse post-punkgroep Wire aan het werk had gezien.
De echte doorbraak voor Arno kwam er in 1981 met de groep T.C. Matic. ‘Oh la la la’ werd een hit en de rest is geschiedenis. Na een teleurstellende tournee in het voorprogramma van Simple Minds, hield T.C. Matic het in 1986 voor bekeken en ging Arno solo verder.
In z’n lange carrière deed Arno zeven keer dé Lux aan: drie keer met Tjens-Couter (de laatste keer in december 1979 in het voor­programma van The Cure); één keer met T.C. Matic (1984); één keer solo (1988); en één keer met Charles & Les Lulus (1991). Tussendoor maakte hij ook zijn opwachting tijdens de pers­voorstelling van de elpee ‘s Nachts Kouder Dan Buiten’ van De Kreuners (1980), samen met Ludo Mariman, Big Bill, Rick Tubbax, Jean-Marie Aerts en Nick Tesco van The Members.
En ei zo na had hij weer op een Huirtuits podium gestaan. Zo zou hij gepolst zijn geweest voor de Hooifeesten. Arno was naar verluidt enthousiast, Live Nation was dat net iets minder.




Foto’s: Joris Bulckens op Wannabes.be

Extra >>> Bekijk hier het filmpje ‘Van Freckleface tot fenomeen’

Geen opmerkingen: