donderdag 21 mei 2009

Rerum Novarum

Vandaag is het Rerum Novarum, hét feest van de christelijke arbeidersbeweging. De pauselijke encycliek uit 1891 betekende immers de start van het ACW. Rerum Novarum wordt veertig dagen na Pasen gevierd op Hemelvaartsdag en wordt gezien als de tegenhanger van de socialistische 1 meivieringen.
Ook in Herenthout wordt Rerum Novarum gevierd. De traditionele eucharistieviering vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 mei om 18 uur. Nadien is iedereen uitgenodigd op de receptie die in de kerk wordt aangeboden door Herenthoutse afdeling van het ACW.

Toespraken aan de vooravond van Rerum Novarum
Rerum Novarum geeft elk jaar weer aanleiding tot een paar gebalde uitspraken. In de aanloop naar de verkiezingen van 7 juni was dat gisteren niet anders. Een bloemlezing...
ACW-voorzitter Jan Renders benadrukte in zijn toespraak dat in het bestrijden van de crisis en in het nemen van noodzakelijke maatregelen, de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. “Deze crisis is een uitdaging. Maar het is ook een opportuniteit: om fundamentele vragen te stellen bij het reilen en zeilen van de samenleving.” (lees hier de volledige speech van Jan Renders)
ACV-voorzitter Luc Cortebeeck pleitte dan weer voor meer Europa en een socialer Europa, als uitweg uit de crisis. De vakbond wil ook dat er tegen eind dit jaar afspraken komen over een gemeenschappelijk statuut voor arbeiders en bedienden. (lees hier de volledige speech van Luc Cortebeeck)
CD&V-vicepremier Steven Vanackere stelde woensdagavond dat zijn partij geen beleid zal voeren zonder overleg met mutualiteiten, vakbonden en andere middenveldorganisaties. Vanackere zei ook nog dat de volgende Vlaamse regering voldoende middelen moet vrijmaken voor de meest kwetsbare groepen.
Omdat Rerum Novarum het feest is van de christelijke arbeidersbeweging, was het dan weer opmerkelijk dat de SP.A deze dag aangreep om zich te profileren. In een open brief lanceerde voorzitter Caroline Gennez gisteren een aanval op de hoge lonen van topmanagers en hield ze een pleidooi voor een norm voor die salarissen.

Geen opmerkingen: