zaterdag 9 mei 2009

Voel je thuis in ‘Herenthuis’

Het Huirtuits sociaal huis heeft een naam: ‘Herenthuis’. De naam werd bedacht door Peter Horemans. Gisteren mocht hij uit handen van beleidscoördinator Els Thijs een dienstenkorf ter waarde van 125 euro in ontvangst nemen. Ook de redactie van De Nieuwe Schakel had een naam ingestuurd: ‘Huirthuis’. Ons hersenspinsel strandde echter op een vijfde plaats. Haalden het uiteindelijk ook niet: ‘Het loket’, ‘Via via’ en ‘Het padvinderke van Herenthout’.
Het was vrijdagavond op de officiële voorstelling trouwens koppenlopen. Tijdens een verzorgde presentatie schetste Els Thijs de algemene situering van het sociaal huis in onze gemeente. Burgemeester Roger Gabriëls lichtte de filosofie achter het virtuele huis toe. Het was echter OCMW-voorzitter Patrick Heremans die even later de naam ‘Herenthuis’ mocht onthullen. Na een extra uitzending van ‘Het journaal’, waarin een opvallende rol was weggelegd voor Radio 1-nieuwsstem Jan Van Delm, stelde Martine Lauwen de huisstijl van ons sociaal huis voor.
En die huisstijl mag er best zijn. De zes verschillende loketten - ‘bouwen & wonen’, ‘kids & co’, ‘leven en ondernemen’, ‘sociale dienst’, ‘vrije tijd’ en ‘zorg & gezondheid’ - hebben elk een eigen kleur gekregen, die je vanaf nu niet alleen ter plaatse zal terug­vinden aan de fysieke loketten, maar ook op het briefpapier van de desbetreffende dienst. Elk loket heeft een vaste onthaal­bediende. Het motto van ‘Herenthuis’ is dan ook “één vraag, één loket”. Onze gemeente is hiermee alvast de allereerste zesloketten-gemeente in de Kempen.
De kleuren van die verschillende loketten komen we ook tegen in het verse logo van Herenthout. Zes kleine loketten begeleiden de vindingrijke slogan “Een stoet van mensen”. Eén en ander is al te bewonderen op de vernieuwde webstek van onze gemeente. Eén van de uitdagingen voor de toekomst is alvast de geleidelijke groei naar één gezamelijke webstek.
Op het gevaar af een slechte verliezer genoemd te worden, wil ik toch nog even terugkomen op de naam ‘Herenthuis’ en volgende denkoefening maken. Je kan het woord namelijk op twee manieren splitsen: Heren-thuis en Herent-huis. De eerste mogelijkheid komt ons een beetje elitair over. Het kan nooit de bedoeling van de werkgroep geweest zijn dat alleen de gegoede burgerij zich thuis mag voelen in ons sociaal huis. Mogelijkheid twee dan maar. Alleen: Herent-huis doet dan weer een beetje té veel denken aan een huis in Herent. En té is nooit goed natuurlijk. Maar dit geheel terzijde.


Beleidscoördinator Els Thijs ...


... en OCMW-voorzitter Patrick Heremans. (foto’s: eVER)


Het verse logo van Herenthout!


Dit had het naamplaatje van het Huirtuits sociaal huis kunnen zijn ...

Geen opmerkingen: