woensdag 22 juli 2009

Burgemeester Gabriëls houdt oogje in het zeil

Op een verkeersvrij marktplein werd gisteren de nationale feestdag gevierd. Net als vorig jaar dreigde de viering ei zo na in het water te vallen. Uiteindelijk kon het feestprogramma met optredens van onze fanfare, Radio RL en Consanguinity toch doorgaan.
Kon. Fanfare Sint-Pieter (***) moest voor haar optreden wel uitwijken naar de kioskwagen. Toen tijdens het tweede nummer de regen plots met bakken uit de lucht viel, zag het er even niet goed uit. ‘Les Champs-Elysées’ joeg de laatste onweerswolken even later echter definitief weg. Tijdens ‘Eres Tu’, dat alweer een schitterende beurt kreeg, scheen zelfs de zon!
Na een korte dj-set van Radio RL was het de beurt aan een vertimmerd Consanguinity (***). Drummer Matthias Fransen was immers gekwetst aan de pols en werd voor de gelegenheid vervangen door zijn neef Jan Roothooft. Ondanks het feit dat het drietal niet had kunnen soundchecken en dat de geluidsinstallatie van Radio RL zich niet écht leende voor livemuziek, brachten Raf, Tom en Jan Roothooft het er meer dan behoorlijk vanaf. Hun setlist bestond hoofdzakelijk uit nummers die ze hadden ingestudeerd voor de elpeehoezententoonstelling van het quizgezelschap Willy Jr. & De Knelpuntklup.
Tussen de optredens door werd ook tijd gemaakt voor het officiële gedeelte van de avond: de 21 julitoespraak van onze burgemeester. Met de recente vorming van de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen in het achterhoofd, stelde Roger Gabriëls zich in zijn toespraak de vraag welke invloed zij gaan hebben op de werking van de federale regering en de manier waarop er in de toekomst zal worden omgesprongen met de communautaire problemen. “Samen met jullie hoop ik in elk geval dat we niet hervallen in een communautair gekibbel en stoerdoenerij die we nog niet zo lang geleden hebben gekend. Het gezonde verstand moet hier aan beide zijden van de taalgrens zegevieren”, klonk het strijdvaardig.
“Een land als België met zijn verschillende regio’s, gewesten en gemeenschappen en met zijn verschillende regeringen is sowieso al moeilijk te besturen. Een reden temeer dus om te ijveren voor heel duidelijke afspraken tussen de verschillende kernspelers”, aldus burgemeester Gabriëls. “Met een aantal tussentijdse doelstellingen in het achterhoofd moet dat in mijn ogen toch kunnen lukken, ook al zal dit een moeilijke oefening blijven.”
Dat de gewone burgers hier niet de dupe van mogen worden, is volgens onze burgemeester zo klaar als een klontje. Hij ziet hier trouwens een taak weggelegd voor de lokale besturen. “Vanuit de steden en gemeentes moeten wij, denk ik, ook die signalen blijven sturen. De lokale verantwoordelijken staan nu eenmaal veel dichter bij de burger doorgaans dan de federale ministers en verantwoordelijken. Wij zullen in elk geval mee een oogje in het zeil proberen te houden.”
Onze burgervader stak ook de slachtoffers van de economische crisis een hart onder de riem. “Ook in onze gemeente zijn er burgers en families getroffen door de economische crisis, ook voor hen hopen we op nieuwe impulsen en initiatieven. Het zal nodig zijn om de economie terug aan te zwengelen. Eens de economie beter begint te draaien, volgt de rest wel vanzelf en komt er ook voor u weer meer bewegingsvrijheid”, beloofde Gabriëls.

Setlist Kon. Fanfare Sint-Pieter >>> 1. Imperial Crown // 2. Mack the Knife // 3. Les Champs-Elysées // 4. Always On My Mind // 5. Big Spender // 6. Eres Tu // 7. Einzug der Gladiatoren // 8. Brabançonne

Setlist Consanguinity >>> 1. Folsom Prison Blues // 2. On the Road // 3. I Walk the Line // 4. Green Green Grass of Home // 5. Ring of Fire // 6. Egg Sucking Dog // 7. Daddy Sang Bass // 8. Tie A Yellow Ribbon // 9. Flushed From the Bathroom // 10. Dead Man Walking // 11. Jailhouse Rock // 12. Finger Picker // 13. Hooters // 14. Stray Cat Strut // 15. Barcelona // 16. Big Blue Train // 17. All Along the Watchtower ///18. Jailhouse Rock

Geen opmerkingen: