dinsdag 21 juli 2009

Nationale feestdag

De festiviteiten rond de nationale feestdag zijn vanochtend omstreeks 10 uur in Brussel gestart met het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Ondanks de verhoogde veiligheids­maatregelen nam de koninklijke familie toch even de tijd om de opgekomen toeschouwers te groeten.
Koning Albert, koningin Paola, koningin Fabiola en prins Filip en prinses Mathilde woonden vanmorgen het Te Deum bij. Prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz gingen naar Antwerpen, prins Laurent en prinses Claire werden in Bergen verwacht.
Straks volgt nog het défilé in Brussel waarvoor extra veiligheids­maatregelen genomen worden. De koninklijke familie maakt ook een wandeling in het Warandepark op de agenda, naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het ‘Feest in de Warande’.
Het gemeentebestuur van Herenthout en de Culturele Raad organiseren naar aanleiding van 21 juli traditiegetrouw een muzikale avond op een verkeersvrij marktplein. Fanfare Sint-Pieter opent de muzikale debatten omstreeks 19.30 uur. Daarna is het de beurt aan Consanguinity en Radio RL. Tussendoor houdt burgemeester Gabriëls zijn 21 julitoespraak.

Extra >>> Er zijn nogal wat Belgen die denken dat we vandaag de onafhankelijk van België vieren. Niets is echter minder waar. De nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli door een wet van 27 mei 1890. Het was op 21 juli 1831 dat Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde. Hij zwoer trouw aan de Belgische Grondwet, die door het Nationaal Congres werd uitgewerkt en op 7 februari 1831 werd erkend, alsook aan de Belgische wetten.

Geen opmerkingen: