woensdag 23 september 2009

Jan Van Dyck directeur af

Algemeen directeur Ludo Van de Poel van de Scholengroep Kempen heeft met Herenthoutenaar Jan Van Dyck een nieuwe scalp aan zijn riem. Vandaag droeg Middenschool De Vesten zijn populaire directeur, die door de scholengroep op pensioen is gesteld, noodgedwongen ten grave.
Personeel en oudercomité gaven de leerlingen dinsdag een symbolische doodsbrief mee, waarin iedereen werd opgeroepen om vandaag gekleed in wit of zwart naar school te komen. In de poly­valente zaal van de school kon een rouwregister getekend worden.
Officieel heet het dat Van Dyck ‘ter beschikking is gesteld wegens ambtsopheffing in het belang van de dienst’. De maatregel viel enkele dagen voor zijn zestigste verjaardag vandaag.
Zelf had Van Dyck nog graag voortgedaan. “Naast prulletjes is de voornaamste aangehaalde reden dat het leerlingenaantal niet groeide als verwacht. Maar in het Herentalse neemt het leerlingenpotentieel tot 2015 nu eenmaal gewoon af. Bijna geen enkele school boekt vooruitgang. Qua marktaandeel houden wij nog goed stand”, aldus Van Dyck in Gazet van Antwerpen.
Echt onverwacht komt de ingreep van Van de Poel niet. Het gerucht van het gedwongen pensioen deed al langer de ronde. “Ik heb de voorbije jaren duidelijk gemaakt dat ik niet akkoord ben met de gang van zaken binnen de Scholengroep. Daarop is de inrichtende macht een pestprocedure gestart, maar ik heb altijd gewoon voortgedaan.”
Ook nu blijft Jan Van Dyck niet bij de pakken zitten. “Ik ga tegen deze maatregel in beroep”, klinkt het vastberaden.
“Iedereen is geschokt”, zegt leerkracht Liese Bergen vandaag in de krant en voor de camera’s van de regionale tv-zender RTV. “Doel is leerlingen en ouders zo goed mogelijk te informeren, al kennen wij de reden zelf niet. De jongeren droegen Jan ook op handen. Jan was iemand die ’s ochtends aan de schoolpoort stond en hen bij de voornaam aansprak. De leerlingen wisten dat ze bij hem terechtkonden.”
Van Dyck woonde zijn ‘afscheid’ niet zelf bij. Hij vierde zijn verjaardag thuis.

Geen opmerkingen: