vrijdag 12 februari 2010

Schitterend Geslepen komt naar Herenthout

Dat de reizende tentoonstelling ‘Schitterend Geslepen’ dit jaar een tiental gemeenten in de provincie Antwerpen bezoekt, kon u hier al eerder lezen. Van zaterdag 6 maart tot dinsdag 30 maart 2010 is het de beurt aan Herenthout. In de bib kan je gedurende die periode de boeiende en interactieve tentoonstelling over het Kempense diamantverleden bezoeken en aan hand van unieke getuigenissen, foto’s en filmfragmenten de geschiedenis van het ‘steentje’ ontdekken.

Schitterend Geslepen is de apotheose van het gelijknamige project dat gedurende drie jaar het (immateriële) erfgoed rond de diamantbewerking in de Kempen inventariseerde, registreerde en ontsloot. De ambachtelijke en vaak illegale thuisnijverheid liet relatief weinig materiële sporen na. Schitterend Geslepen besteedt daarom vooral aandacht aan de mondelinge verhalen van (voormalige) Kempense diamantbewerkers en hun familie.
Wie was de eerste Kempense diamantbewerker? Wat is een ‘naadtang’? Hoe was de sfeer in de ontelbare fabriekjes? Hoeveel verdienden de diamantbewerkers? Hoe staat de Kempense diamantnijverheid er nu voor? In de tentoonstelling Schitterend Geslepen vindt u het antwoord op al uw vragen.

Wat >>> Tentoonstelling ‘Schitterend Geslepen’
Waar en wanneer >>> Bibliotheek Herenthout, Zwanenberg 27, 2270 Herenthout • Van zaterdag 6 maart tot dinsdag 30 maart 2010 • De bib is open op dinsdag (15.30 – 20.00 uur), woensdag (14.00 – 17.00 uur), zaterdag en zondag (10.00 – 12.00 uur)
Meer info >>> Erfgoedcel Kempens Karakter, Fundatiehuis, Begijnhof 27, 2200 Herentals, T 014-21 97 00, e-post of kempenskarakter.be

Geen opmerkingen: