donderdag 6 mei 2010

LCD Soundsystem bouwt feestje in AB

Gisteren speelde LCD Soundsystem voor een uitverkochte AB ten dans. Xander De Rycke mag dan wel zeggen dat hij recensies en - vooral - sterretjes verafschuwt (hij gebruikte dát woord afgelopen weekend in 't Verschil wel niet, maar toch), James Murphy en zijn hippe handlangers krijgen van mij vijf (5, vyf, pesë, ‏ورقة الخمسة دولارات, ‏خمسة, cinco, cinc, cinq, 五, pìt, fem, kvin, viisi, fünf, πέντε, חמישה, חמש, fimm, cinque, tanu, wisk, pięć, cinco, beş) sterren! Heel het optreden was dan ook één oorgasme! Voor hen die het gemist hebben: op 2 juli staat de groep op het podium in Werchter.

De doortocht van LCD Soundsystem in de Brusselse rocktempel was overweldigend! Absolute hoogtepunten waren ‘Daft Punk Is Playing At My House’, ‘Movement’, Yeah’, de hypnotiserende technoballad ‘Someone Great’ en ‘Losing my Edge’, waarin zowat de hele pop- en rockgeschiedenis voorbij kwam fietsen. Het ding dreef trouwens op een geweldige Led Zep-rif. Ook de weinige songs uit het nog te verschijnen verse album ‘This Is Happening’ - ‘Drunk Girls’, het ingetogen ‘I Can Change’ en vooral ‘Pow Pow’ - werden gesmaakt.
Eigenlijk is LCD Soundsystem bijzonder schatplichtig aan Talking Heads: strakke bas, bezwerende ritmes, … De vette ritmes die Pat Mahoney (drums) en Tyler Pope (bas) produceren, zijn hier zeker niet vreemd aan. Maar wij hoorden ook flarden Kraftwerk (‘Get Innocuous!’), Velvet Underground (‘All My Friends’) en Suicide (‘Movement’).
Met Nancy Whang heeft LCD Soundsystem ook een vrouw in de rangen. Zij speelt dan wel geen bas (zie: Tina Weymouth van Talking Heads), toch zorgde ze voor een heerlijk hoog Tom Tom Club-gehalte.
Murphy heeft het écht wel voor elkaar. Hij is niet alleen de absolute leider van LCD Soundsystem, maar ook een gerespecteerd producer, deejay én mede-oprichter van het danspunk-label DFA Records. Volgens geruchten in de pijplijn zou hij het even voor bekeken houden. Slechte keuze! Hoewel, halfweg het concert wierp er iemand een drankmunt tegen zijn hoofd. En daar was hij niet echt blij om. Murphy nodigde de onverlaat uit op het podium, zodat hij hem op z’n bakkes kon slaan.
Wél blij is Murphy met z’n afkomst. Hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij geboren en getogen is op Long Island in New York. Dus ook in Brussel namen de leden van de groep positie in op de tonen van ‘New York Groove’ van ... Ace Frehley, de gitarist van Kiss. Afgesloten werd er met de ballad ‘New York, I Love You But You’re Bringing Me Down’, waarin zelfs een stukje ‘Empire State Of Mind’ zat verwerkt.
Ook het voorprogramma Yacht was in orde. Eerlijk: we hebben maar één nummertje gehoord (‘Psychic City’), maar toch hebben we achteraf een babbeltje geslagen met Claire, het zangeresje van de groep. Meer nog: we hebben zelfs een cd’tje van hen gekocht.

Setlist >>> 1. Us v Them // 2. Drunk Girls // 3. Get Innocuous! // 4. Yr City’s a Sucker // 5. Pow Pow // 6. Daft Punk Is Playing At My House // 7. All My Friends // 8. I Can Change // 9. Tribulations // 10. Movement // 11. Yeah /// 12. Someone Great // 13. Losing My Edge // 14. New York, I Love You But You’re Bringing Me Down

Gehoord & gezien >>> LCD Soundsystem, in de AB in Brussel, op woensdag 5 mei 2010

Geen opmerkingen: