zaterdag 15 mei 2010

Schepen Ledegen opent snoezelruimte

BSGO ’t Klavertje heeft afgelopen dinsdag een gloednieuwe snoezelruimte in gebruik genomen in het kleuterblok van de school. Het was Schepen van Onderwijs Machteld Ledegen die met het doorknippen van een lint de ruimte officieel opende. Even later mochten enkele kinderen van de school als eersten de snoezelruimte uitproberen.

De inrichting van de snoezelruimte was een project waarbij heel de scholengemeenschap, het personeel, de ouders en de kinderen betrokken waren. Iedereen heeft heel hard gewerkt om de ruimte tijdig klaar te hebben. “Een dikke pluim voor alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat onze snoezelruimte een ‘pareltje’ is geworden!”, aldus directeur Susy Sterckx. Hét paradepaardje van de snoezelruimte is ongetwijfeld het waterbed.
“Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen”, herhaalt directeur Susy Sterckx vandaag in Het Nieuwsblad. “Het is een techniek om kinderen en volwassenen te laten ontspannen. De klemtoon ligt op het doezelen, even ontspannen, even stilstaan, ... Maar het snuffelen en actief ontdekken is even belangrijk. Voor peuters, kleuters en kinderen van de lagere school is snoezelen op die manier een boeiende, zintuiglijke ontdekkingstocht vol verwondering en onthaasten op kindermaat.”
De idee om een speciale snoezelruimte in te richten, kwam er na de vaststelling dat in onze maatschappij ook kinderen overspoeld worden door prikkels. Eén en ander zorgt zelfs voor een overprikkeling van de zintuigen, waardoor we steeds meer jonge kinderen met socio-emotionele problemen krijgen. Sterckx is ervan overtuigd dat snoezelen niet alleen een gunstig effect heeft op het algemeen welbevinden en het zelfvertrouwen van kinderen, maar ook een vermindering van probleemgedrag kan betekenen. “En dat betekent een win-winsituatie voor zowel de kinderen als het personeel.”

Geen opmerkingen: