donderdag 13 mei 2010

De Wimpe pakt Cultuurprijs

René Meylemans van Houtambachtenmuseum De Wimpe mocht gisteren uit handen van schepen van Cultuur Stijn Raeymaekers de Cultuurprijs 2009 in ontvangst nemen. Tijdens een spannende stemmentelling werd de plaatselijke KVLV-werking ‘geklopt’ met 14-9. Het leverde de winnaar een cheque op ter waarde van 300 euro.

In een goedgevulde feestzaal stelde voorzitter Jan Limbos van de Culturele Raad de twee genomineerden voor. Even kreeg hij de krop in de keel, toen hij de aan Lief Van Herck opgedragen handwerktentoonstelling ‘Als een ster aan het firmament’ van KVLV vermeldde. De voorzitter bedankte ook het gemeentebestuur en cultuurfunctionaris Stijn Schroven voor de goede samenwerking én alle deelnemers aan de vrijetijdsbeurs.
Schepen van Cultuur Stijn Raeymaekers schetste in het kort het culturele beleid van de afgelopen vier jaar. Kernwoorden in zijn betoog waren transparantie, communicatie en samenwerking. Met trots meldde hij ook dat het Cultuurbeleidsplan ondertussen door de Vlaamse overheid is goedgekeurd. Eén en ander brengt de gemeente niet alleen een subsidie van 27.500 euro op, de EU doet daar nog eens 9.500 euro bovenop. Raeymaekers haalde ook het RUP ’t Kapelleke aan, dat naast sociale en sportieve ook heel wat culturele mogelijkheden biedt.
Na het officiële gedeelte volgde de telling van de stemmen. Tot 9-9 leekt het scenario geschreven door Alfred Hitchcock. “In De Wimpe zit vaart”, wist ook Jan Limbos eerder op de avond en het museumcafé liet de Vrouwen Met Vaart plotsklaps ter plaatste.
Laureaat René Meylemans toonde zich achteraf in zijn dankwoord een begenadigd spreker én entertainer. Hij had namelijk twee speeches bij: “Plan A en Plan B. Voor het geval dat ...” Eén van de twee papiertjes verdween algauw in de prullenmand.
De bezieler van het museumcafé vond het een waar genoegen dat hij de Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen. Hij zag er de bevestiging in dat zijn geesteskind ons dorp een culturele meerwaarde biedt. Hij bedankte niet alleen de Gezinsbond die hem hadden voorgedragen, maar ook de vrouwen van KVLV, “wiens verdienste wij aan de onze gelijk beschouwen.”
Voorzitster Maria Van Olmen van KVLV maakte van de gelegenheid gebruik om aan klantenbinding te doen. Zij stelde het goedgevulde jaarprogramma van de vereniging voor, waarbij vooral het ‘beren naaien’ in het oog sprong. Ze bedankte ook iedereen omdat haar vereniging even in de belangstelling mocht staan.
De uitreiking werd muzikaal opgeluisterd door Anita Verswyvel. De Herenthoutse zangeres heeft zopas haar allereerste cd uit. Het schijfje kwam er op vraag van fans die Anita geregeld ontmoet op de vele herdenkingsavonden van de twee wereldoorlogen, avonden waarop ze vaak met een aangepast repertoire moet optreden.
Aan het begin van de avond stelde Anita haar cd voor, een album dat vooral - hoe kan het ook anders - liedjes uit het repertoire van Vera Lynn bevat. De muziek op de cd werd trouwens uitgevoerd door één persoon. De man in kwestie werd op negenjarige leeftijd slachtoffer van de oorlog en is sindsdien blind. Na de uitreiking van de Cultuurprijs eindigde ze met enkele Vlaamse en Nederlandse schlagers.


Winnaar René Meylemans, geflankeerd door Jan Limbos
en Stijn Raeymaekers. (foto: Stijn Schroven)

Setlist Anita >>> 1. We’ll Meet Again // 2. White Cliffs Of Dover // 3. This Is The Army, Mr. Jones // 4. Lily Marlene // 5. Yours // 6. Mona Lisa // 7. Bei Mir Bist Du Schön /// 8. Que Sera // 9. Aan De Amsterdamse Grachten // 10. E Viva España // 11. De Allereerste Keer // 12. Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen // 13. Mandolinen In Nicosia // 14. Auf Wiedersehen

Geen opmerkingen: