dinsdag 11 mei 2010

’t Klavertje opent snoezelruimte

Vanavond wordt in BSGO ’t Klavertje de nieuwe snoezelruimte officieel aan het publiek voorgesteld. Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Het is een techniek om kinderen en volwassenen te laten ontspannen.

“In de huidige maatschappij en ook in de klas worden kinderen vaak overspoeld door prikkels. Dit zorgt voor overprikkelen van de zintuigen en jonge kinderen met socio-emotionele problemen”, weet directeur Susy Sterckx. Reden genoeg voor de school om in de kleuterblok een snoezelruimte in te richten.
“De klemtoon ligt op het ‘doezelen’, even ontspannen, even stilstaan ... Maar het ‘snuffelen’, het actief ontdekken, is even belangrijk”, legt Sterckx uit. “Voor peuters, kleuters en kinderen van de lagere school is snoezelen een boeiende, zintuiglijke ontdekkingstocht vol verwondering en onthaasten op kindermaat. Snoezelen heeft een gunstig effect op de betrokkenheid, het algemeen welbevinden, het zelfvertrouwen in de sociale interactie, een vermindering van probleemgedrag, de alertheid en concentratie en het initiatief om te exploreren.”
Om de inrichting van de snoezelruimte gedeeltelijk te bekostigen, organiseerde de school afgelopen vrijdag een wijnproefavond. De inrichting van de snoezelruimte was trouwens een groot project waarbij niet alleen het schoolteam, maar ook ouders en kinderen betrokken waren. Er werd samen nagedacht over de inrichting en er werden materialen verzameld en gemaakt. Pronkstuk in de snoezelruimte is een heus waterbed dat door Droomcomfort in Bouwel aan de helft van de prijs werd geschonken.
Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Leerkrachten en directie nodigen iedereen - klein en groot - uit om vanaf 19 uur samen met hen te snoezelen, ontdekken en experimenteren. “Laat je zintuigen aangenaam prikkelen via beelden, kleuren, geuren en geluiden.” Bovendien kan je vanavond ook de sfeer in de andere klassen gaan opsnuiven. Een ‘Klavertocht’ gidst je namelijk doorheen de school en laat je alle mogelijkheden ontdekken. Je kan er kennis maken met de juffen en de visie van de school. “In elke klas gaan we op bezoek, gericht kijken en op zoek naar antwoorden. Wie de vragenlijst juist beantwoordt, wordt beloond”, aldus nog Susy Sterckx.

Geen opmerkingen: